Zobacz wideo
Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Smaki dzieciństwa to coś, za czym często tęsknimy, zwłaszcza kiedy potrawy przygotowywała ukochana babcia. Okazuje się jednak, że bywają proste w wykonaniu, a ich zrobienie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Przykładem mogą być kluski leniwe z serem, które uwielbiają nie tylko dzieci.
Krupnik, przepis na tradycyjną zupę babci. Jak ugotować obiad z dzieciństwa?
Kluski leniwe z serem, przepis babci na szybki i sycący obiad
W dawnych czasach kiedy na wsiach w niemal każdym gospodarstwie znajdowały się zwierzęta hodowlane. A ludzie trudnili się pracą na roli, często powstawały dania, które umożliwiały wykorzystanie własnych półproduktów. Tak właśnie było w przypadku klusków leniwych z serem. Ta tradycyjna potrawa złożona z prostych składników jest lubiana do dziś, a jej przyrządzenie zajmuje krótką chwilę.
Składniki:
- 300 g tłustego twarogu,
- 2 jajka
- sól,
- 2 łyżki oleju,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki masła,
- cynamon,
- cukier.
Jeśli jednak nie jemy glutenu, to wystarczy zrezygnować z mąki pszennej i skorzystać z mieszanki bezglutenowej przeznaczonej właśnie do kluseczków.
Wątróbka wieprzowa, przepis na tradycyjny obiad z jabłkami
Więcej ciekawych przepisów na szybkie dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sposób przygotowania klusków leniwych z serem
- Do wysokiego garnka wlewamy około dwóch litrów wody, solimy i zagotowujemy.
- W tym czasie przygotowujemy kluski. Do większej miski wrzucamy twaróg, wbijamy jajka i wsypujemy mąkę.
- Całość ugniatamy za pomocą dłoni, tak aby powstała jednolita konsystencja. Formujemy dużą kulkę.
- Ciasto na kluski leniwe z serem dzielimy na dwie części.
- Na stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki. Pierwszą część ciasta kładziemy na stolnicę i za pomocą dłoni formujemy długi wałek.
- Następnie rozpłaszczamy go delikatnie za pomocą noża i kroimy na mniejsze kawałki.
- Do gotującej się wody dodajemy dwie łyżki oleju. Wrzucamy delikatnie kluski leniwe i za pomocą drewnianej łyżki lekko mieszamy, aby oderwały się od dna.
- Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy około dwóch minut.
- Po tym czasie kluski wyciągamy za pomocą kuchennego cedzaka i przekładamy do durszlaka. Opłukujemy niewielkim strumieniem wody i zsuwamy na talerz.
Wskazówka:
Kluski leniwe z serem w trakcie gotowania wchłaniają zawartość soli, która rozpuściła się w wodzie. Dlatego przed wrzuceniem kolejnej porcji do garnka warto nieco dosolić wrzątek.
Tak przygotowane kluseczki podajemy z roztopionym masłem. Możemy także oprószyć je cynamonem i cukrem.
Smacznego!