Kluski leniwe z serem według przepisu babci. Kup twaróg, a resztę znajdziesz w kuchni

Kluski leniwe z serem to niezapomniany smak dzieciństwa. Możemy go odtworzyć, przygotowując samodzielnie to proste i pyszne danie. Mięciutkie i rozpływające się w ustach kluseczki, polane masełkiem i oprószone cynamonem. Sprawdź nasz przepis babuni, który zawsze wychodzi idealnie.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Smaki dzieciństwa to coś, za czym często tęsknimy, zwłaszcza kiedy potrawy przygotowywała ukochana babcia. Okazuje się jednak, że bywają proste w wykonaniu, a ich zrobienie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Przykładem mogą być kluski leniwe z serem, które uwielbiają nie tylko dzieci.

Kluski leniwe z serem, przepis babci na szybki i sycący obiad

W dawnych czasach kiedy na wsiach w niemal każdym gospodarstwie znajdowały się zwierzęta hodowlane. A ludzie trudnili się pracą na roli, często powstawały dania, które umożliwiały wykorzystanie własnych półproduktów. Tak właśnie było w przypadku klusków leniwych z serem. Ta tradycyjna potrawa złożona z prostych składników jest lubiana do dziś, a jej przyrządzenie zajmuje krótką chwilę. 

Składniki:

  • 300 g tłustego twarogu,
  • 2 jajka
  • sól,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki masła,
  • cynamon,
  • cukier.

Jeśli jednak nie jemy glutenu, to wystarczy zrezygnować z mąki pszennej i skorzystać z mieszanki bezglutenowej przeznaczonej właśnie do kluseczków. 

Więcej ciekawych przepisów na szybkie dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób przygotowania klusków leniwych z serem

  1. Do wysokiego garnka wlewamy około dwóch litrów wody, solimy i zagotowujemy.
  2. W tym czasie przygotowujemy kluski. Do większej miski wrzucamy twaróg, wbijamy jajka i wsypujemy mąkę.
  3. Całość ugniatamy za pomocą dłoni, tak aby powstała jednolita konsystencja. Formujemy dużą kulkę.
  4. Ciasto na kluski leniwe z serem dzielimy na dwie części.
  5. Na stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki. Pierwszą część ciasta kładziemy na stolnicę i za pomocą dłoni formujemy długi wałek. 
  6. Następnie rozpłaszczamy go delikatnie za pomocą noża i kroimy na mniejsze kawałki.
  7. Do gotującej się wody dodajemy dwie łyżki oleju. Wrzucamy delikatnie kluski leniwe i za pomocą drewnianej łyżki lekko mieszamy, aby oderwały się od dna.
  8. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy około dwóch minut.
  9. Po tym czasie kluski wyciągamy za pomocą kuchennego cedzaka i przekładamy do durszlaka. Opłukujemy niewielkim strumieniem wody i zsuwamy na talerz.

Wskazówka:

Kluski leniwe z serem w trakcie gotowania wchłaniają zawartość soli, która rozpuściła się w wodzie. Dlatego przed wrzuceniem kolejnej porcji do garnka warto nieco dosolić wrzątek.

Tak przygotowane kluseczki podajemy z roztopionym masłem. Możemy także oprószyć je cynamonem i cukrem. 

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.