Chlebek bananowy - przepis, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa. Sekretem są orzechy i to nie byle jakie

Chlebek bananowy to coś, w czym zakochacie się już kiedy po raz pierwszy zanurzycie zęby w miękkim i wilgotnym cieście. Przepis jest banalny i nie znam osoby, której chlebek by się nie udał. Jednak sekretem jego smaku nie tylko są banany, ale także orzechy - świetnie sprawdzą się nerkowce lub migdały.
Zobacz wideo

Chlebek bananowy to świetna opcja, jeśli zalegają ci w kuchni naprawdę dojrzałe banany i nie bardzo wiesz, jak je wykorzystać. Przepis na chlebek bananowy jest naprawdę bardzo łatwy - świetnie sprawdzi się jako łatwe ciasto dla początkujących lub wspólne gotowanie z dziećmi w formie nauki przez zabawę. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to orzechy - najlepiej sprawdzą się nerkowce labo migdały. Możesz także połączyć nerkowce z laskowymi lub włoskimi - ogranicza cię tylko wyobraźnia.

Chlebek bananowy - przepis w którym się zakochasz

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej średniego typu (typ 500 będzie w sam raz)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 4 dojrzałe banany
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g masła (rozpuszczonego)
  • szklanka posiekanych nerkowców lub mix orzechów

Chlebek bananowy - sposób wykonania:

  1. Do miski wbij jajka i zacznij ubijać je mikserem. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach.
  2. Do ubitych jajek dodaj roztopione masło oraz banany. 
  3. Do kolejnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj całość. Następnie przełóż do mąki masę bananową i posiekane orzechy. Za pomocą szpatułki połącz całość.
  4. Przygotuj formę do pieczenia (możesz użyć keksówki) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto i wyrównaj wierzch. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Chlebek bananowy piecz przez ok. 55 minut.

Taki deser to rozpusta w biały dzień, ale z całego serca polecam się na nią skusić. Chlebek bananowy wychodzi miękki, delikatny i wilgotny. Długo zachowuje świeżość, niestety możecie nie mieć okazji tego sprawdzić, ponieważ bardzo szybko znika i z reguły na następny dzień zostają jedynie okruszki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.