Pasteryzowanie potraw to doskonały sposób na przedłużenie ich świeżości. Polega na działaniu wysokiej temperatury, która zabija wszystkie drobnoustroje. Pod jej wpływem zakrętka zasysa się do środka, a to, co znajduje się w słoiku, nie ma wówczas dostępu do powietrza, co jest doskonałym zabezpieczeniem.
Zobacz wideo
Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?
Pasteryzacja w zmywarce - jak to zrobić? Instrukcja krok po kroku
- Przygotowujemy słoiki. Dokładnie je myjemy, wyparzamy, a następnie osuszamy.
- Do słoików wkładamy jedzenie, które chcemy poddać pasteryzacji. Mogą być to warzywa czy potrawy, na przykład bigos, leczo, gulasz, a nawet zupa. Należy jednak pamiętać, by pozostawić 2-3 cm wolnej przestrzeni na górze słoika.
- Następnie porządnie zakręcamy słoiki. Musimy zadbać o to, by brzegi były czyste. Jeśli nie mamy pewności ranty naczyń i wnętrza pokrywek powinniśmy przetrzeć wacikiem nasączonym spirytusem. Jeśli na ich powierzchni pozostanie warstwa tłuszczu czy zanieczyszczenie, wieczka mogą się rozszczelnić, co doprowadzi do zepsucia przetworów.
- Jak pasteryzować słoiki w zmywarce? Wstawiamy je do zmywarki dnem do góry i włączamy program mycia o najwyższej temperaturze. Zwykle to około 70 stopni Celsjusza. Trzeba pamiętać, by nie dodawać żadnych detergentów.
- Po zakończeniu "mycia" wyciągamy słoiki i ustawiamy je dnem do góry. Pozostawiamy tak na dobę. Po tym czasie ustawiamy je normalnie, sprawdzamy, czy wieczka są wklęsłe - jeśli tak, pasteryzacja przebiegła pomyślnie.
Tych rzeczy lepiej nie wkładaj do mikrofalówki. Mogą wybuchnąć
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak ugotować leczo? Makłowicz wskazuje, co robimy źle. "Żadne pieczarki"
Pasteryzacja żywności - idealny sposób na to, by nie marnować żywności
Pasteryzacja to doskonały sposób na przedłużanie żywotności produktów żywnościowych. W ten sposób możemy konserwować nie tylko owoce i warzywa, ale też gotowe potrawy. Zawekowane w ten sposób przetwory można przechowywać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Najlepiej przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu.