Szybkie lody domowe. Tylko 3 składki i 4 godziny chłodzenia

Kto nie lubi lodów? Gama smaków i dodatków zadowoli każdego, ale nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie zrobiony deser. Może się wydawać, że cała czynność jest skomplikowana, ale nic bardziej mylnego. Stworzenie swoich domowych lodów jest banalnie proste.

Truskawkowe, czekoladowe, miętowe, z orzechami lub rodzynkami. Smaków jest wiele, ale żaden nie dorówna temu domowemu. Wbrew pozorom w domowym zaciszu możemy wykonać każdy smak, który nam się tylko zamarzy. Potrzebujemy tylko odpowiednich dodatków i dobrej podstawy. Dlatego przychodzimy z przepisem na lody waniliowe, czyli przepyszny smak, do którego możesz dodać wszystko.

Lody wanilioweLody waniliowe Fot. Shutterstock

Składniki

  • 400 g śmietanki 36%,
  • 300 g mleka zagęszczonego słodzonego,
  • 1 laska wanilii lub łyżka pasty waniliowej.

Sposób przygotowania

  1. Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj mleczka oraz wanilię,
  2. Całość dobrze wymieszaj, możesz użyć miksera, aby ten proces był szybszy,
  3. Naczynie umieść w lodówce na około 30 minut, by masa się schłodziła,
  4. Po tym czasie wyjmij naczynie i zacznij ubijać krem. Na początku na małych obrotach miksera, aby nie zabrudzić kuchni, z czasem powoli zwiększaj,
  5. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez około 3-5 minuty. Masa delikatnie zgęstnieje.
  6. Odstaw lody do zamrażarki do całkowitego zamrożenia na 4h.

Podawaj z owocami, sosami lub bakaliami. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA