Truskawkowe, czekoladowe, miętowe, z orzechami lub rodzynkami. Smaków jest wiele, ale żaden nie dorówna temu domowemu. Wbrew pozorom w domowym zaciszu możemy wykonać każdy smak, który nam się tylko zamarzy. Potrzebujemy tylko odpowiednich dodatków i dobrej podstawy. Dlatego przychodzimy z przepisem na lody waniliowe, czyli przepyszny smak, do którego możesz dodać wszystko.
Lody waniliowe Fot. Shutterstock
Składniki
- 400 g śmietanki 36%,
- 300 g mleka zagęszczonego słodzonego,
- 1 laska wanilii lub łyżka pasty waniliowej.
Sposób przygotowania
- Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj mleczka oraz wanilię,
- Całość dobrze wymieszaj, możesz użyć miksera, aby ten proces był szybszy,
- Naczynie umieść w lodówce na około 30 minut, by masa się schłodziła,
- Po tym czasie wyjmij naczynie i zacznij ubijać krem. Na początku na małych obrotach miksera, aby nie zabrudzić kuchni, z czasem powoli zwiększaj,
- Całość miksuj na najwyższych obrotach przez około 3-5 minuty. Masa delikatnie zgęstnieje.
- Odstaw lody do zamrażarki do całkowitego zamrożenia na 4h.
Podawaj z owocami, sosami lub bakaliami. Smacznego!