Upalne dni nie nastrajają do gotowania, co więcej często szukamy prostych i lekkich dań. Idealną propozycją jest zupa krem z cukinii. Pożywna, a zarazem delikatna. Pokochają ją nie tylko wegetarianie.
Do przyrządzenia zupy potrzebujemy niewielu składników. Jej przygotowanie także zajmuje jedynie chwilę. Dlatego to idealne rozwiązanie dla zabieganych osób lub tych, którzy cenią kuchnię wegetariańską. Można ją także przygotować na bazie mięsnego bulionu, jeżeli taka wersja bardziej przypadnie nam do gustu. Poniżej podajemy dokładny przepis na jej wykonanie.
Składniki:
Wskazówka:
Wybierając cukinię, najlepiej jest wykorzystać młode warzywa, ponieważ są smaczniejsze, co więcej przerośnięte stają się gąbczaste i suche, a zupa traci wtedy na jakości.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeżeli chcemy, aby nabrała dodatkowo charakteru, możemy dodać w trakcie gotowania także inne warzywa. Świetnie sprawdzi się papryka, marchewka czy pomidor. Zupę krem z cukinii możemy podać z grzankami lub czipsem z boczku.