Przepis na biszkopt idealny do tortów. Będzie puszysty, ale zadbaj o odpowiednią mąkę

Biszkopt to przepis, który musi znać każdy szanujący się miłośnik i entuzjasta domowych wypieków. Przepis na biszkopt nie jest skomplikowany, ale bywa, że opada lub przeciwnie - zbyt wysoko wyrasta i pęka. Jak uniknąć biszkoptowej katastrofy? Zadbaj o typ mąki i sposób pieczenia.
Zobacz wideo

Trudno wyobrazić sobie bardziej przydatny przepis w cukiernictwie niż tradycyjny biszkopt. Dziś mamy dla was recepturę na bazę do ciast i tortów, dzięki której nie musisz martwić się, że twój biszkopt pęknie albo opadanie. Kup tylko mąkę o typie przemiału 450.

muszki owocówkiTanie sposoby na muszki owocówki. Tak skutecznie pozbędziesz się owadów

Biszkopt - przepis, który nie zawodzi

Potrzebne składniki:

  • 200 g cukru
  • 5 dużych jajek
  • 150 g mąki typu 450
  • 50 mąki ziemniaczanej

Przed przystąpieniem do wykonania biszkoptu upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.

Biszkopt - sposób wykonania:

  1. Przygotuj suchą i czystą, najlepiej metalową miskę. Wbij do niej jajka i zacznij ubijać je mikserem.
  2. Stopniowo dodawaj cukier i na średnich obrotach ubij całość na jasną i puszystą masę, może to potrwać kilka minut.
  3. Mąkę przesiej i wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną. Następnie partiami dodawaj mąkę do ubitych jajek i ostrożnie mieszaj szpatułką. Nie mieszaj jednak zbyt długo - tylko do połączenia składników.
  4. Przygotuj tortownicę. Ostrożnie wlej do niej masę na biszkopt. Piecz w piekarniku przez ok. 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.
  5. Po upieczeniu pozostaw biszkopt w ciepłym piekarniku. Kiedy lekko ostygnie, upuść go na blat z wysokości ok. 30 cm. Wówczas biszkopt na pewno nie opadnie.

Domowy izotonik z miodem i sokiem z cytrynyDomowy izotonik. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda

Tak przygotowany biszkopt podziel na blaty i przełóż je ulubionymi dodatkami. Szczególnie polecam śmietanę z mascarpone i borówkami, oraz dżem jagodowy. Biszkopt możesz nasączyć sokiem owocowym lub odrobina nalewki owocowej.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: