Chłodnik z ogórka to lekka, smaczna i orzeźwiająca propozycja na obiad, szczególnie wtedy, kiedy na dworze panuje nieznośny upał. Przepis jest naprawdę banalny, a my dziś podpowiemy ci, co dodać, żeby uzyskać smakowy efekt wow.
Domowy izotonik. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
Chłodnik - przepis najlepszy na upał
Składniki:
- ok. 10 ogórków gruntowych
- 2 małe ząbki czosnku
- 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru (lub pół na pół)
- pół pęczka rzodkiewek
- łyżka soku z cytryny
- posiekany koperek
- sól, pieprz
- do podania jajko na twardo
Chłodnik ogórkowy - sposób wykonania
- Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podobnie zetrzyj rzodkiewkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i wszystko włóż do miski. Lekko osól, wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, by warzywa puściły sok.
- Warzywa zalej jogurtem lub kefirem. Dodaj koperek, dopraw pieprzem i w razie konieczności dodaj sok z cytryny.
- Chłodnik włóż do lodówki na ok. pół godziny przed podaniem.
- Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Przepis na biszkopt idealny do tortów. Będzie puszysty, ale zadbaj o mąkę
Taki chłodnik to zbawienie w czasie upałów. Chłodnik z ogórków możesz podawać także z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami lub odrobiną sera typu feta.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.