Przepis na chłodnik, czyli obiadowe zbawienie w upał. Zamień buraki na ogórki, a smak cię oczaruje

Przepis na chłodnik to obowiązkowa pozycja w obiadowym menu kiedy za oknem leje się żar i zwyczajnie nie mamy siły stać nad gorącymi garnkami. Chłodnik zrobisz błyskawicznie, a dzięki zamianie buraków na ogórki, uzyskasz nowy smak i przepiękny, jasnozielony kolor. Nie ma lepszego pomysłu na obiad w upał.
Zobacz wideo

Chłodnik z ogórka to lekka, smaczna i orzeźwiająca propozycja na obiad, szczególnie wtedy, kiedy na dworze panuje nieznośny upał. Przepis jest naprawdę banalny, a my dziś podpowiemy ci, co dodać, żeby uzyskać smakowy efekt wow.

Chłodnik - przepis najlepszy na upał

Składniki:

  • ok. 10 ogórków gruntowych
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru (lub pół na pół)
  • pół pęczka rzodkiewek
  • łyżka soku z cytryny
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz
  • do podania jajko na twardo

Chłodnik ogórkowy - sposób wykonania

  1. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podobnie zetrzyj rzodkiewkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i wszystko włóż do miski. Lekko osól, wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, by warzywa puściły sok.
  2. Warzywa zalej jogurtem lub kefirem. Dodaj koperek, dopraw pieprzem i w razie konieczności dodaj sok z cytryny.
  3. Chłodnik włóż do lodówki na ok. pół godziny przed podaniem. 
  4. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Taki chłodnik to zbawienie w czasie upałów. Chłodnik z ogórków możesz podawać także z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami lub odrobiną sera typu feta.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.