Jak ugotować kalafior? Pamiętaj o zasadzie 3 do 3, a wyjdzie idealny

Ugotowanie kalafiora to chyba najprostszy sposób na wykorzystanie go jako szybką przekąskę. Doskonale smakuje z bułką tartą i masłem, ale równie dobrze sprawdzi się solo. Warto poznać najlepszy sposób na ugotowanie kalafiora, dzięki czemu będzie miał idealną konsystencję i zachowa cenne składniki odżywcze.

Kalafior to warzywo, które możemy wykorzystać w bardzo różnorodny sposób. Doskonale smakuje surowy - świetnie sprawdzi się wtedy w sałatkach. Możemy też go upiec, usmażyć albo ugotować i potraktować jako zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Różyczki kalafiora zawierają duże ilości błonnika, potasu, wapnia i magnezu. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu.

Cukier (zdjęcie ilustracyjne)Biedronka wprowadza limity na cukier. Czemu brakuje cukru?

Jak ugotować kalafior? Istotne są proporcje

Kalafior możemy gotować w całości w dużym garnku lub podzielić go na różyczki. Czas gotowania musimy dostosować do tego, który sposób wybierzemy. Podzielony na różyczki gotujemy od 8 do 10 minut, natomiast całą główkę od 12 do 15 minut. Musimy też pamiętać, by przykryć garnek i pilnować, by woda cały czas bulgotała. Warto też kontrolować miękkość warzywa podczas gotowania, bo młodszy kalafior może być gotowy wcześniej, niż ten starszy. 

Zasada 3 do 3 sprawi natomiast, że będziemy mieli gwarancję idealnego smaku. Wystarczy rozpuścić w 3 litrach wody 3 łyżeczki soli. Jeśli lubimy słodsze warzywa, można też dodać jedną łyżkę cukru. 

Jeśli natomiast szukasz inspiracji na inne wykorzystanie kalafiora, skorzystaj z jednego z naszych sprawdzonych przepisów. Znajdziesz je tutaj:

kalafior przepisyTrzy nietypowe sposoby na kalafior. Przepisy, które zachwycą od pierwszego kęsa

Robert Makłowicz zdradził sekret idealnego leczoJak ugotować leczo? Makłowicz wskazuje, co robimy źle. "Żadne pieczarki"

Więcej o: