Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kopytka to danie, które można podać na wiele sposobów, dzięki czemu prawie nigdy się nie nudzi. Niezależnie od dodatków, kluczowe dla smaku okaże się odpowiednie przygotowanie ziemniaczanego ciasta i zachowanie proporcji. Wystarczą dosłownie cztery składniki, kilka minut i troszkę cierpliwości, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Jednym z banalnie prostych i jednocześnie bardzo lubianych przepisów są kopytka. Wyjątkowy smak zawdzięczamy prostocie i łatwości w przygotowaniu, z kolei odpowiednio dobrane składniki tylko wzbogacą danie. Kopytka poza walorami smakowymi mają jeszcze jedną dużą zaletę - przygotujemy je z nadmiaru ziemniaków co pozwoli ograniczyć marnowanie żywności.
Zastanawiasz się jak przygotować idealne kopytka? Jest to banalnie proste jeśli przestrzegasz zasadę czwórki. Proporcje są bardzo ważne podczas robienia ziemniaczanej masy. Ciasto powinno być łatwe w formowaniu i jednocześnie sprężyste. Wiele osób w czasie przygotowywania kopytek ziemniaczanych zapomina jednak o tym, by nie wyrabiać go zbyt długo, czego konsekwencją jest zbyt lepka konsystencja, z której nic nie wyjdzie.
Składniki:
Sposób przygotowania: