Przepis na kopytka - wyjdą puszyste i miękkie, jeśli zastosujesz metodę czwórki. Proporcje są kluczowe

Niektóre domowe, proste obiady nie mają sobie równych, tak jest właśnie z ziemniaczanymi kluseczkami, które chętnie podajemy z sosami lub słodkim masłem. Przepis na kopytka jest banalnie prosty, jeśli zastosujesz metodę czwórki - odpowiednie proporcje gwarantują idealną konsystencję i smak.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kopytka to danie, które można podać na wiele sposobów, dzięki czemu prawie nigdy się nie nudzi. Niezależnie od dodatków, kluczowe dla smaku okaże się odpowiednie przygotowanie ziemniaczanego ciasta i zachowanie proporcji. Wystarczą dosłownie cztery składniki, kilka minut i troszkę cierpliwości, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. 

Przepis na kopytka metodą czwórki

Jednym z banalnie prostych i jednocześnie bardzo lubianych przepisów są kopytka. Wyjątkowy smak zawdzięczamy prostocie i łatwości w przygotowaniu, z kolei odpowiednio dobrane składniki tylko wzbogacą danie. Kopytka poza walorami smakowymi mają jeszcze jedną dużą zaletę - przygotujemy je z nadmiaru ziemniaków co pozwoli ograniczyć marnowanie żywności

Zastanawiasz się jak przygotować idealne kopytka? Jest to banalnie proste jeśli przestrzegasz zasadę czwórki. Proporcje są bardzo ważne podczas robienia ziemniaczanej masy. Ciasto powinno być łatwe w formowaniu i jednocześnie sprężyste. Wiele osób w czasie przygotowywania kopytek ziemniaczanych zapomina jednak o tym, by nie wyrabiać go zbyt długo, czego konsekwencją jest zbyt lepka konsystencja, z której nic nie wyjdzie. 

Zobacz wideo Kopytka z batatów - piękny i pyszny dodatek do obiadu

Kopytka ziemniaczane - prosty przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • jajko,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • woda,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i pozostawiamy do przestudzenia. Następnie dokładnie je ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. 
  2. Ziemniaki przekładamy na stolnicę lub blat i formujemy kwadrat, który dzielimy na cztery części (metoda czwórki).
  3. Jedną z czterech części dodajemy do pozostałych ziemniaków, a na jej miejsce nasypujemy mąkę. Dodajemy jajko i energicznie zagniatamy ciasto. 
  4. Tworzymy wałeczki, z których następnie przy pomocy ostrego noża formujemy ukośny kształt kopytek. 
  5. Gotujemy w wodzie (najlepiej osolonej) do czasu wypłynięcia. Gotowe kopytka podajemy na ulubiony sposób. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.