Ptasie mleczko to arcyprosty i przepyszny pomysł na deser z czterech składników. Idealnie sprawdzi się, kiedy ochota na słodkie nie odpuszcza, uruchamianie piekarnika w upał raczej ci się nie uśmiecha. Na szczęście wśród najlepszych deserów na zimno, wysokie miejsce na podium zajmuje przepis, który z przyjemnością prezentujemy poniżej. Tak dobrego ptasiego mleczka nie ma w żadnym sklepie.
Ptasie mleczko - przepis na deser z czasów dzieciństwa
Potrzebne składniki:
- 0,5 l śmietanki kremówki
- 2 wybrane galaretki
- biszkopty do wyłożenia formy
- polewa czekoladowa
- opcjonalnie: łyżka cukru pudru
Ptasie mleczko - sposób wykonania
- Obie galaretki zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj, by się rozpuściły i pozostaw do ostygnięcia.
- Śmietankę (musi być schłodzona) porządnie ubij. Jeśli chcesz, żeby twoje ptasie mleczko było słodsze, dodaj łyżkę cukru pudru. Następnie cienką strużką wlewaj ostudzone galaretki, cały czas miksując. Gotową masę włóż na 5 minut do lodówki.
- Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem. Papier możesz natłuścić masłem, następnie wyłóż biszkopty i przelej na nie tężejąca masę. Całość włóż do lodówki na pół godziny.
- Przygotuj polewę i kiedy masa już będzie sprężysta, wylej polewę na wierzch. Wyrównaj i pozostaw do ponownego schłodzenia.
Takie ptasie mleczko to absolutne niebo w gębie. Idealnie sprawdzi się, kiedy chcesz uraczyć siebie i bliskich czymś słodkim w letnie popołudnie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.