Placki ziemniaczane z piekarnika - prosty przepis. Wyjdą mniej tłuste, a równie pyszne i chrupiące

Placki ziemniaczane z piekarnika to przepis, który zawładnie twoją kuchnią. Kochasz placki smażone na głębokim tłuszczu, ale ich kaloryczność spędza ci sen z powiek? Wystarczy, że zaczniesz piec je w piekarniku. Smakują obłędnie i są o wiele mniej tłuste!

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku to o wiele zdrowsza wersja tradycyjnych smażonych placków, choć nie jest całkowicie pozbawiona tłuszczu. Będzie jednak doskonałą propozycję dla osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami lub stosują dietę ograniczającą tłuszcz. Jak zrobić placki ziemniaczane w piekarniku, by smakowały idealnie? Odpowiadamy.

Placki ziemniaczane z piekarnika - co zrobić, by były chrupiące?

Wiele osób obawia się, że placki ziemniaczane z piekarnika nie będą smakować tak dobrze jak te smażone na głębokim tłuszczu. Ale jest kilka sposobów na to, by były równie chrupiące.

Najlepiej jest wybrać ziemniaki, które nadają się do tego, by zrobić z nich placki. Wybierz ziemniaki typu C, czyli mączyste. To odmiany takie, jak Bryza, Tajfun, Aster, Mila czy Ibis.

Do placków zdecydowanie lepiej nadadzą się starsze ziemniaki niż młode, które zawierają bardzo dużo wody.

Uważaj na mąkę. Im więcej mąki dodasz, tym bardziej gumowe placki otrzymasz.

Dodaj do masy ziemniaczanej trochę płatków owsianych lub otrębów.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Podawaj placki od razu po usmażeniu i nie kładź ich jeden na drugim, bo stracą chrupkość.

Placki ziemniaczane z piekarnika - przepis. Te składniki będą ci potrzebne

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 średnie jajko,
  • 3 łyżki płatków lub otrębów owsianych,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oleju rzepakowego,
  • ulubione przyprawy np. papryka słodka lub zioła suszone.

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku - sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Odstawiamy je na 15 minut, a potem odciskamy zz nich nadmiar wody. Cebulę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy do niej jajko, wsypujemy płatki bądź otręby owsiane. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy niewielką ilość oleju rzepakowego i wykładamy na nią porcje masy ziemniaczanej. Blachę z plackami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i pieczemy przez około pół godziny, aż się zarumienią. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.