Wyrzucasz obierki z ogórków? To błąd. Zrobisz z nich miksturę niezbędną w kuchni i kosmetyczce

Kiedy robimy mizerię do obiadu, obierki po ogórkach po prostu wyrzucamy do kosza. Okazuje się jednak, że można z nich zrobić świetną miksturę, która będzie nieoceniona w kuchni. Ocet ogórkowy, bo o nim mowa, świetnie sprawdzi się jako zamiennik octu jabłkowego - dressingi do sałatek smakują z nim jeszcze lepiej. Warto także postawić buteleczkę octu w łazience.
Zobacz wideo

Obierki z ogórków z łatwością możesz przerobić na domowy ocet, który nie tylko świetnie wzbogaci smak wielu dań, ale także świetnie sprawdzi się jako naturalny tonik do twarzy. Jeśli po mizerii zostały ci czyste obierki, nie wyrzucaj ich. Już mówimy, jak je wykorzystać.

Ocet z ogórków - prosta mikstura idealna do kuchni i kosmetyczki

Do wykonania potrzebujesz:

  • obierek z 6 większych ogórków
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

Ocet z ogórków - sposób wykonania:

  1. Przygotuj czysty i suchy słoik. Włóż do niego czyste obierki tak, by zajmowały mniej więcej 2/3 jego wysokości.
  2. Wodę z cukrem zagotuj i pozostaw do ostygnięcia. Kiedy płyn będzie już letni, zalej nim obierki.
  3. Słoika nie zakręcaj, przykryj ściereczką lub gazą i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 3 tygodnie. Codziennie jednak zamieszaj miksturę, by przyspieszyć proces fermentacji.
  4. Kiedy ocet już zyska intensywny smak i zapach, przedrzeć płyn przez sito i wlej do butelek.  Używaj jako dressingu do sałatek lub jako naturalnego kosmetyku.

Ocet z ogórków przechowuj w szczelnie zakręconych buteleczkach, najlepiej w chłodnym miejscu. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA