Przepis na mistrzowskie pieczone ziemniaki. Wypróbuj trik z bulionem, a nie zrobisz już innych

Choć pieczone ziemniaki kojarzą się głównie z dodatkiem do obiadu, te z mojego przepisu są tak pyszne, że możesz potraktować je jako wybitną przekąskę lub pełnoprawny obiad. Sekretem ich smaku są świeże zioła, które posadziłam na początku lata i... bulion. Są obłędnie miękkie i pełne aromatu.

W idealnych pieczonych ziemniakach nie ma miejsca na półśrodki. Wykorzystaj sezon letni i świeże zioła z domowego ogródka, a dojdziesz do wniosku, że nie istnieją lepsze ziemniaki niż z mojego przepisu. Możesz zaserwować je do obiadu, ale też zjeść z sałatką i cieszyć się pysznym daniem. 

Pieczone ziemniaki. Tego będziesz potrzebować

  • pół kilograma młodych ziemniaków,
  • pół kubka bulionu,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • garść świeżego tymianku,
  • 2 gałązki oregano,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka papryki w proszku,
  • łyżeczka ostrej papryczki,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzej w trybie góra-dół do 180 st. C.

2. Do naczynia żaroodpornego wlej bulion.

3. Następnie włóż pokrojone w łódeczki, umyte ziemniaki, posiekaną cebulę, ząbki czosnku i wszystkie przyprawy oraz świeże zioła. Dokładnie wymieszaj łyżką.

4. Na wierzchu rozłóż równomiernie trzy łyżki masła.

5. Piecz około 60-75 minut w rozgrzanym piekarniku. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA