Bulgogi. Wypróbuj ten koreański przepis, gdy najdzie cię ochota na "coś innego"

Bulgogi to danie wywodzące się z Korei. Jest to marynowana wołowina, którą możemy podawać samodzielnie lub z dodatkiem przepysznego makaronu. Wypróbuj i przekonaj się sam, jak smakuje koreański przysmak.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Wołowina bulgogi - azjatyckie smaki na Twoim stole

Wołowina bulgogi to przysmak nie tylko Azjatów, ale i ludzi na całym świecie. Aromatyczne mięso w połączeniu ze znakomitymi przyprawami, robi istną furorę. Jeżeli marzą Ci się wakacje i chcesz poczuć się jak "rdzenny Azjata", to możesz wypróbować poniższy przepis. Co prawda nie zastąpi Ci to urlopu, ale poczujesz ten niezwykły klimat. Przepis znajduje się poniżej:

Bulgogi - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • około pół kilograma polędwicy wołowej

Składniki na sos bulgogi:

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • około 2-3 łyżek cukru trzcinowego
  • około 3 łyżek sosu mirin
  • 1-2 łyżki oleju z sezamu
  • 1 mały czosnek
  • 1 łyżeczka pasty z papryki
  • sól, pieprz - do smaku
  • około 3 łyżek
  • 1 szczypior
  • połówka kiwi 
  • 1 gruszka

Składniki dodatkowe:

  • 1-2 garści groszku
  • 1 mała papryczka typu chili
  • 1-2 marchewki
  • 6 sztuk grzybków shitake
  • 1 cebula dymka

Wykonanie w 5 krokach:

  1. Gruszkę i kiwi obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Czosnek obieramy. Wszystko ze sobą łączymy i blendujemy na gładką masę.
  3. Sos sojowy łączymy z cukrem, mirin, olejem sezamowym i pastą paprykową. Wszystko miksujemy.
  4. Szczypior myjemy, siekamy i dodajemy.
  5. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i marynujemy.
  6. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
  7. Pozostałe składniki kroimy.
  8. Smażymy razem z mięsem.
  9. Podajemy z posiekaną dymką.

Bulgogi - przyprawa. Możesz ją kupić

Przyprawa, a raczej specjalna marynata, do potrawy takiej, jak bulgogi może być wykonana przez nas samodzielnie lub możemy kupić gotową wersję w sklepie (należy szukać jej w sklepach z kuchnią azjatycką). To znakomity wariant dla ludzi, którzy nie mają czasu na przyrządzenie jej w domu lub nie czują się do końca na siłach, aby ją przygotować. Z całą pewnością zaoszczędzimy też mnóstwo czasu.

Bulgogi to danie, które jest typowo domową kuchnią azjatycką. Wypróbujcie i dajcie nam znać, jak podobał Wam się przepis, ale przede wszystkim jej smak. Życzymy smacznego!

Zobacz też: Gulasz wołowy - przepis dla fanów wyrafinowanych smaków. Mięso będzie kruche, jeśli dodasz ten składnik

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.