Kompot z wiśni do słoików - babciny przepis na to, jak zamknąć letnie smaki w słoiku [sezon powoli się kończy]

Kompot z wiśni do słoików to znakomita opcja na dostarczenie sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin, zwłaszcza w okresie zimy, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza. Poznaj babciny przepis na aromatyczny kompocik. Samo zdrowie!
Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Jak zrobić kompot z wiśni na zimę - poznaj klucz do przepysznego kompotu

Jak zrobić kompot z wiśni na zimę, aby był faktycznie dobry, a przy tym wytrzymał kilka - kilkanaście miesięcy? Sekretem znakomitego smaku są przede wszystkim wysokogatunkowe owoce. Jednak to nie jedyny aspekt, który jest niezwykle istotny. Chcąc cieszyć się naprawdę pysznym kompotem, musimy:

  • Wybrać odpowiednie owoce. Muszą być ze sprawdzonych upraw, a najlepiej z naszego przydomowego drzewa.
  • Przefiltrować wodę. Niezależnie od naszych starań czy też owoców, woda jest tutaj kluczowym elementem. Ta pełna kamienia i bardzo twarda - nie spełni swojej roli.
  • Odpowiednio przygotować słoiki. Muszą być umyte, wyparzone i wysuszone. Zwróć uwagę zwłaszcza na zakrętki.
  • Przeprowadzić właściwie proces pasteryzacji. Praktyka ta, pozwoli nam nie tylko "zamknąć" smak i aromat w słoiku, ale przedłużyć datę spożycia. Dzięki pasteryzacji będziemy mogli cieszyć się smakiem letniego kompotu, kiedy za oknem będzie hulać śnieg i wiatr.

Przepis na kompot z wiśni do słoików. Receptura babci

Przepis na kompot z wiśni do słoików jest niezwykle prosty, ale i efektowny. Dzięki temu będziemy mogli w łatwy sposób przygotować owocowy napój. Do jego wykonania będziemy potrzebowali:

(proporcje dla 1 słoika 900 ml)

  • dobrej jakości wiśni z pestkami o objętości około 3/4 słoika
  • 3 łyżek cukru
  • ciepłej i przegotowanej wody

Wykonanie:

  1. Do każdego słoika wrzucamy wcześniej umyte wiśnie.
  2. Zasypujemy cukrem.
  3. Zalewamy wodą.
  4. Zakręcamy i przechodzimy do pasteryzacji.
  5. Przygotowujemy duży garnek, na dno wkładamy bawełnianą ściereczkę i słoiki (tak, aby nie stykały się ze sobą).
  6. Dolewamy wodę do zakrętek i gotujemy. 
  7. Po zagotowania wody gotujemy jeszcze około 15 minut.
  8. Słoiki odstawiamy do góry dnem na ok. 24 h.

Jak widać, przygotowanie zdrowego kompotu z wiśni na zimę jest dziecinnie proste! Koniecznie wypróbujcie! Słoiki ze zdrowym kompotem, bogatym w witaminy warto mieć zawsze pod ręką. Mamy nadzieję, że Wasze domowe przetwory będą udane!

Zobacz też: Nalewka wiśniowa - domowy przepis na trunek na wódce i z miodem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.