Ogórki curry - poznaj przepis na najlepsze ogórkowe przetwory. Receptura babci krok po kroku

Ogórki curry to jedne z najbardziej popularnych rodzajów ogórków, jakie wykonuje się na zimę. Nie od dziś wiadomo, że ogórki w słoikach to topowe przysmaki, które od lat pojawiają się w naszych spiżarniach. Jak zrobić pyszne ogórki curry? Podpowiadamy!

Ogórki curry do słoików - jeden z topowych przetworów

Ogórki curry do słoików to przepis, który nierzadko pojawia się w naszych planach na zimowe przetwory. Dla wielu okres lata to ten moment w ciągu roku, który jest niezwykle pracowity i intensywny. Z całą pewnością mogą potwierdzić to nasze babcie. Ogórki to ten rodzaj warzyw, który idealnie nadaje się do robienia przetworów na zimę. Możemy przyrządzić je na tysiące sposobów. Wersja z curry to jeden z nich. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się sam, jakie to proste.

ogórki krokodylkiOgórki krokodylki - przepis, który rozpali niejedno podniebienie! Sprawdź, jak wykonać ogniste ogórki

Ogórki w zalewie curry - poznaj ich właściwości

Ogórki w zalewie curry są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Głównie za sprawą indyjskiego dodatku - curry. Poniżej kilka zdrowotnych zalet, które zachęcą Cię do skosztowania tego przysmaku:

  • Curry chroni przed rakiem.
  • Wspomaga pracę serca oraz mózgu.
  • Zapobiega między innymi takim chorobom, jak Alzheimer.
  • Łagodzi stany zapalne w organizmie. 
  • Działa przeciwbólowo.
  • Wzmacnia działanie układu immunologicznego.
  • Wspomaga pracę wątroby.
  • Oczyszcza z toksyn.
  • Wspomaga odchudzanie.
  • Wspiera kości.

Ogórki curry: przepis, który zawsze się udaje

Poniższy przepis na ogórki curry należy do takich, które zawsze się sprawdzają. Niezależnie od naszych umiejętności. Dlatego śmiało - możecie z niego skorzystać:

Składniki:

  • kilogram ogórków
  • około 1,5 litrów wody przefiltrowanej
  • około 250 gramów cukru
  • około 250 ml octu
  • 1 łyżka soli
  • 4-5 łyżek curry
  • pieprz, gorczyca, goździki
  • pęczek kopru

Wykonanie:

  1. Ogórki należy dokładnie umyć.
  2. Pokroić w "ósemki".
  3. Wymieszać z solą i odstawić na 60 minut.
  4. Odlać sok z ogórków.
  5. Ułożyć je w słoikach.
  6. Włożyć do słoików po równo wszystkie przyprawy.
  7. Wykonać zalewę. Zagotować wodę z octem, cukrem i solą.
  8. Pasteryzować.
  9. Po tym procesie odstawić do góry dnem i poczekać aż ostygną.
  10. Odstawić do piwnicy lub innego ciemnego i chłodnego miejsca.

Ogórki z chilli i czosnkiemOgórki z chilli i czosnkiem na zimę - poznaj przepis na pikantne ogórki

Ogórki w zalewie curry to znakomity dodatek pod wieloma względami. Wyrazisty smak i walory prozdrowotne to z całą pewnością aspekty, które sprawiają, że takie ogórki są uwielbiane przez wiele osób. Przekonajcie się sami, jak bardzo są pyszne!

Zobacz też: Ogórki konserwowe przepis babci. Chrupiące i pyszne. Ile octu na litr wody i jak przygotować najlepszą zalewę?

Więcej o: