Przepis na ogórki z curry - pyszna receptura dla miłośników oryginalnych przetworów

Przepis na ogórki z curry to pyszny pomysł dla każdego miłośnika przetworów warzywnych oraz nietypowych połączeń smakowych. Na pewno zaskoczysz tym swoich bliskich.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry

Jeśli zastanawiasz się, co smacznego jeszcze można zrobić na zimę do słoików, to mamy idealną propozycję - przepis na ogórki z curry. Jest prosty do wykonania, a do tego bardzo smaczny. Przekonajcie się sami.

Ogórki w curryOgórki w curry - przepis. Dopilnuj proporcji, a wyjdą perfekcyjne

Przepis na ogórki z curry - składniki potrzebne do zrobienia przetworu  [LISTA]

Do zrobienia przetworu potrzebne są następujące produkty:

Warzywa:

  • ogórki gruntowe - 3 kilogramy,
  • cebula - 2 sztuki,
  • papryka - 1 - 2 sztuki (zależnie od wielkości),
  • czosnek - główka.

Do zalewy:

  • woda - półtorej litra,
  • ocet spirytusowego - litr,
  • cukier - szklanka,
  • sól - 4 łyżki,
  • przyprawy: pieprz, curry, kurkuma, gorczyca, ziele angielskie i liście laurowe.

Pamiętaj, że cukru i soli możesz dodać mniej lub więcej niż podano w przepisie. Proporcje dobierz pod swoje upodobania.

Ogórki w zalewie curryOgórki z curry i selerem - letnie smaki w ciekawej odsłonie

Przepis na ogórki z curry - sposób przygotowania przetworu warzywnego 

Przygotowanie ogórków w zalewie curry zacznij od umycia i wyparzenia słoików. Potem przejdź do następnych kroków:

  1. Ogórki i paprykę umyj i pokrój w plastry, cebulę w piórka, a czosnek lekko zgnieć;
  2. W każdym słoiku umieść ogórki przeplatane papryką i cebulą;
  3. Jeśli chcesz, wrzuć trochę przypraw do słoików, tak, aby w każdym było po równo;
  4. Zrób zalewę z wody, octu, cukru, soli, przypraw i czosnku;
  5. Gdy zalewa zacznie lekko bulgotać, zdejmij garnek z palnika i zalej słoiki z warzywami;
  6. Zakręć dobrze słoiki i pasteryzuj przez około kwadrans;
  7. Odstaw na kilka dni bądź od razu zanieś do piwnicy bądź spiżarni.

Smacznego!

Więcej o: