Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Ogórki w zalewie curry
Jeśli zastanawiasz się, co smacznego jeszcze można zrobić na zimę do słoików, to mamy idealną propozycję - przepis na ogórki z curry. Jest prosty do wykonania, a do tego bardzo smaczny. Przekonajcie się sami.
Przepis na ogórki z curry - składniki potrzebne do zrobienia przetworu [LISTA]
Do zrobienia przetworu potrzebne są następujące produkty:
Warzywa:
- ogórki gruntowe - 3 kilogramy,
- cebula - 2 sztuki,
- papryka - 1 - 2 sztuki (zależnie od wielkości),
- czosnek - główka.
Do zalewy:
- woda - półtorej litra,
- ocet spirytusowego - litr,
- cukier - szklanka,
- sól - 4 łyżki,
- przyprawy: pieprz, curry, kurkuma, gorczyca, ziele angielskie i liście laurowe.
Pamiętaj, że cukru i soli możesz dodać mniej lub więcej niż podano w przepisie. Proporcje dobierz pod swoje upodobania.
Przepis na ogórki z curry - sposób przygotowania przetworu warzywnego
Przygotowanie ogórków w zalewie curry zacznij od umycia i wyparzenia słoików. Potem przejdź do następnych kroków:
- Ogórki i paprykę umyj i pokrój w plastry, cebulę w piórka, a czosnek lekko zgnieć;
- W każdym słoiku umieść ogórki przeplatane papryką i cebulą;
- Jeśli chcesz, wrzuć trochę przypraw do słoików, tak, aby w każdym było po równo;
- Zrób zalewę z wody, octu, cukru, soli, przypraw i czosnku;
- Gdy zalewa zacznie lekko bulgotać, zdejmij garnek z palnika i zalej słoiki z warzywami;
- Zakręć dobrze słoiki i pasteryzuj przez około kwadrans;
- Odstaw na kilka dni bądź od razu zanieś do piwnicy bądź spiżarni.
Smacznego!