Ogórki krokodylki - przepis mojego teścia. Będą pyszne i chrupiące, jeśli dopilnujesz zalewy

Ogórki krokodylki to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. Są pyszne, jędrne i chrupiące, ale mają jedną wadę... Jak otworzysz słoik, musisz liczyć się z tym, że zjesz całość na raz. Przepis na krokodylki jest banalny, ale warto dopilnować proporcji. Jak zrobić najlepsze ogórki z chili?
Zobacz wideo

Pierwszy raz jadłam krokodylki na imieninach teściowej kilka lat temu. Teść na chwilę zszedł do piwnicy i wrócił ze słoikiem ogóreczków, które pływały w lekko czerwonej zalewie. W tym smaku zakochałam się od pierwszego kęsa. Ogórki krokodylki są pyszne i od kilku lat już robię je według sprawdzonego przepisu mojego teścia, który zawsze powtarza, że krokodylki mają być "zajadliwe", czyli muszą chrupać i kąsać. 

Ogórki krokodylki - przepis na najlepsze ogórki z chili

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych najlepiej małych lub średnich)
  • 2,5 szklanki cukru
  • 3 pełne łyżki soli
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 1 większa główka czosnku
  • 1,5 łyżeczki papryczki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu

Ogórki krokodylki - sposób wykonania

  1. Ogórki przełóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez godzinę, następnie dokładnie wymyj.
  2. Umyte ogórki przekrój wzdłuż na pół lub pokrój w ćwiartki. Zasyp je solą i dokładnie wymieszaj, pozostaw na 6 godzin, by ogórki puściły sok.
  3. Kiedy ogórki puszczą wodę, ostrożnie ją odlej. Dodaj chili, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie wymieszaj.
  4. Przygotuj zalewę - tutaj najważniejsze są proporcje. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier i olej. Zagotuj i zalej nią ogórki. Miskę z ogórkami pozostaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc.
  5. Następnego dnia przełóż ogórki do wyparzonych słoików i zalej je zalewą, w której się marynowały. Zakręcone słoiki pasteryzuj przez 15 minut. Pozostaw do całkowitego stygnięcia. Krokodylki przechowuj w piwnicy lub innym zaciemnionym miejscu.

Takie ogórki z chili to raj dla miłośników wyrazistych smaków i chrupiących przekąsek. Krokodylki z tego przepisu to nie tylko hit rodzinnych spotkań, ale także najlepsza opcja przetworów z ogórków. Jeśli znudziły cię korniszony lub kiszone, wypróbuj ten przepis na krokodylki - każde chrupnięcie to uśmiech mojego teścia.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: