Jak zrobić sos szpinakowy i kiedy jest sezon na szpinak?
Najbardziej wartościową wersję szpinaku można kupić w okresie od maja do października. W skład 100 g tego naturalnego produktu wchodzi: 2,6 g białka, 2,1 g błonnika oraz zestaw witamin: A, K, B6, E i C. Ze względu na bardzo łagodny smak, idealna do sosu będzie wersja baby, ale szpinak mrożony z odpowiednią listą dodatków sprawdzi się równie dobrze. Jak zrobić sos szpinakowy do makaronu lub do ryby? Sprawdź z nami pyszne przepisy w kolorze zielonym.
Sos szpinakowy do makaronu z dodatkiem parmezanu
Latem szukamy szybkich i prostych patentów, które dodadzą energii i pozwolą cieszyć się ciepłą aurą za oknem. Aromatyczny sos szpinakowy do makaronu z serową posypką można przygotować w kilka chwil z prostych składników. Przepis oraz listę zakupów znajdziesz poniżej.
Sos śmietanowo szpinakowy - lista składników
- świeże liście szpinaku - 250 g,
- makaron Rigatoni (grubsze rurki) - ok. 200 g,
- cebula - 1 sztuka,
- masło zwykłe lub klarowane - 2 łyżki stołowe,
- czosnek - 4 ząbki,
- sok z cytryny - 3 małe łyżeczki,
- śmietanka 30% - 150 ml,
- parmezan - 100 g,
- lista przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sos szpinakowy z makaronem - przygotowanie
Sos śmietanowo szpinakowy to prawdziwa uczta dla zmysłów i jednocześnie zastrzyk energii. Od pysznego dania dzieli Cię zaledwie kilka kroków.
- Masło rozgrzewamy na patelni i następnie szklimy na niej obraną i posiekaną wcześniej cebulkę. Cebulę smażymy przez około 5 minut.
- W kolejnym kroku dodajemy posiekany czosnek i smażymy całość przez kolejne 2 minuty.
- Teraz dodajemy umyte i odsączone liście szpinaku, zmniejszamy ogień i smażymy szpinak przez około 10 minut. Przez ten czas liście znacznie zmniejszą swoją objętość.
- W tym momencie dodajemy przyprawy oraz sok z cytryny i zalewamy całość śmietanką, następnie smażymy przez około 10 minut i odstawiamy.
- Teraz należy ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Mieszamy szpinak z makaronem i tak przygotowane danie przed podaniem posypujemy parmezanem i gotowe!
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Sos szpinakowy do ryby w towarzystwie pieczarki - zapiekany dorsz
Sos pieczarkowo-szpinakowy na ulubionym kawałku ryby nie jest trudny w przygotowaniu, a w efekcie otrzymamy wykwintne połączenie smaków, które sprawdzi się podczas ważnej kolacji. O szczegółach piszemy poniżej.
Sos pieczarkowo-szpinakowy do ryby - lista składników
Do ryby:
- dorsz - 2 filety bez skóry,
- szpinak typu baby lub mrożony - 300 g,
- olej kokosowy - 2 łyżki,
- przyprawa do ryb - 2 łyżki,
- sok z połówki cytryny,
Sos:
- pieczarki - 300 g,
- cebula - 1 sztuka,
- masło - 2 łyżki stołowe,
- olej - 1 łyżka stołowa,
- śmietanka 30% - 300 ml,
- przyprawa tradycyjna - 1 łyżeczka,
- sól, pieprz, ziele angielskie
Dodatki:
- ziemniaki - ok. 1 kg,
- przyprawa do ziemniaków - 2 małe łyżeczki,
- sól,
- olej - 4 łyżki stołowe
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ziemniaków, które po obróbce kroimy w łódeczki, przyprawiamy, następnie polewamy olejem i mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki należy piec przez ok. 40 minut do uzyskania złotego koloru.
- Rybę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i dzielimy na porcje, które należy skropić cytryną i odstawić na kwadrans. Następnie panierujemy ją w przyprawie do ryb, teraz smażymy z każdej strony na oleju kokosowym i ponownie odsączamy, tym razem z tłuszczu.
- Do naczynia żaroodpornego wykładamy szpinak, który należy wcześniej umyć i osuszyć. Na szpinaku układamy kawałki dorsza.
- Czas przejść do sosu, cebulę z pieczarkami siekamy i podsmażamy w małym garnku na oleju. Smażymy grzyby do momentu, aż staną się miękkie. W kolejnym kroku należy dodać śmietankę i ziele angielskie, czekamy chwilę, aż śmietana zgęstnieje i doprawiamy całość przyprawą tradycyjną oraz solą i pieprzem.
- Gotowy sos wylewamy na dorsza oraz szpinak i pieczemy całość przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też: Zupa szpinakowa to ekspresowy i zdrowy obiad. Trik z masłem zmieni jej smak