Sos szpinakowy - zielona uczta na dwa sposoby. Jak przygotować sos, który przejdzie do historii?

Sos szpinakowy gwarantuje wyjątkowy smak wielu potraw, idealnie komponuje się zwłaszcza z rybą i makaronem. Co warto wiedzieć na temat szpinaku i jak zrobić pyszny sos? Sprawdź pyszne przepisy na różne kulinarne okazje.

Jak zrobić sos szpinakowy i kiedy jest sezon na szpinak? 

Najbardziej wartościową wersję szpinaku można kupić w okresie od maja do października. W skład 100 g tego naturalnego produktu wchodzi: 2,6 g białka, 2,1 g błonnika oraz zestaw witamin: A, K, B6, E i C. Ze względu na bardzo łagodny smak, idealna do sosu będzie wersja baby, ale szpinak mrożony z odpowiednią listą dodatków sprawdzi się równie dobrze. Jak zrobić sos szpinakowy do makaronu lub do ryby? Sprawdź z nami pyszne przepisy w kolorze zielonym. 

Sos szpinakowy do makaronu z dodatkiem parmezanu 

Latem szukamy szybkich i prostych patentów, które dodadzą energii i pozwolą cieszyć się ciepłą aurą za oknem. Aromatyczny sos szpinakowy do makaronu z serową posypką można przygotować w kilka chwil z prostych składników. Przepis oraz listę zakupów znajdziesz poniżej. 

Sos śmietanowo szpinakowy - lista składników

  • świeże liście szpinaku - 250 g, 
  • makaron Rigatoni (grubsze rurki) - ok. 200 g, 
  • cebula - 1 sztuka, 
  • masło zwykłe lub klarowane - 2 łyżki stołowe, 
  • czosnek - 4 ząbki, 
  • sok z cytryny - 3 małe łyżeczki, 
  • śmietanka 30% - 150 ml, 
  • parmezan - 100 g, 
  • lista przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

Sos szpinakowy z makaronem - przygotowanie

Sos śmietanowo szpinakowy to prawdziwa uczta dla zmysłów i jednocześnie zastrzyk energii. Od pysznego dania dzieli Cię zaledwie kilka kroków. 

  • Masło rozgrzewamy na patelni i następnie szklimy na niej obraną i posiekaną wcześniej cebulkę. Cebulę smażymy przez około 5 minut. 
  • W kolejnym kroku dodajemy posiekany czosnek i smażymy całość przez kolejne 2 minuty. 
  • Teraz dodajemy umyte i odsączone liście szpinaku, zmniejszamy ogień i smażymy szpinak przez około 10 minut. Przez ten czas liście znacznie zmniejszą swoją objętość. 
  • W tym momencie dodajemy przyprawy oraz sok z cytryny i zalewamy całość śmietanką, następnie smażymy przez około 10 minut i odstawiamy. 
  • Teraz należy ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. 
  • Mieszamy szpinak z makaronem i tak przygotowane danie przed podaniem posypujemy parmezanem i gotowe!  
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Sos szpinakowy do ryby w towarzystwie pieczarki - zapiekany dorsz 

Sos pieczarkowo-szpinakowy na ulubionym kawałku ryby nie jest trudny w przygotowaniu, a w efekcie otrzymamy wykwintne połączenie smaków, które sprawdzi się podczas ważnej kolacji. O szczegółach piszemy poniżej. 

Sos pieczarkowo-szpinakowy do ryby - lista składników 

Do ryby: 

  • dorsz - 2 filety bez skóry, 
  • szpinak typu baby lub mrożony - 300 g, 
  • olej kokosowy - 2 łyżki, 
  • przyprawa do ryb - 2 łyżki, 
  • sok z połówki cytryny, 

Sos: 

  • pieczarki - 300 g, 
  • cebula - 1 sztuka, 
  • masło - 2 łyżki stołowe, 
  • olej - 1 łyżka stołowa, 
  • śmietanka 30% - 300 ml, 
  • przyprawa tradycyjna - 1 łyżeczka, 
  • sól, pieprz, ziele angielskie

Dodatki: 

  • ziemniaki - ok. 1 kg, 
  • przyprawa do ziemniaków - 2 małe łyżeczki, 
  • sól, 
  • olej - 4 łyżki stołowe 

Przygotowanie:  

  • Zaczynamy od ziemniaków, które po obróbce kroimy w łódeczki, przyprawiamy, następnie polewamy olejem i mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki należy piec przez ok. 40 minut do uzyskania złotego koloru. 
  • Rybę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i dzielimy na porcje, które należy skropić cytryną i odstawić na kwadrans. Następnie panierujemy ją w przyprawie do ryb, teraz smażymy z każdej strony na oleju kokosowym i ponownie odsączamy, tym razem z tłuszczu. 
  • Do naczynia żaroodpornego wykładamy szpinak, który należy wcześniej umyć i osuszyć. Na szpinaku układamy kawałki dorsza.
  • Czas przejść do sosu, cebulę z pieczarkami siekamy i podsmażamy w małym garnku na oleju. Smażymy grzyby do momentu, aż staną się miękkie. W kolejnym kroku należy dodać śmietankę i ziele angielskie, czekamy chwilę, aż śmietana zgęstnieje i doprawiamy całość przyprawą tradycyjną  oraz solą i pieprzem. 
  • Gotowy sos wylewamy na dorsza oraz szpinak i pieczemy całość przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Zobacz też: Zupa szpinakowa to ekspresowy i zdrowy obiad. Trik z masłem zmieni jej smak

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.