Ogórki kiszone - przepis babci, który zawsze się udaje. W czym tkwi sekret tych domowych przetworów?

Jednym z najpopularniejszych przetworów, który jednocześnie uchodzi za najsmaczniejszy, są oczywiście kiszonki, które nie tylko pysznie smakują, ale są też bardzo zdrowe. Ogórki kiszone - przepis babci gwarantuje smaczny i aromatyczny efekt. Uzyskasz go dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i zastosowaniu kilku prostych metod.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Proces fermentacji ogórków nie jest bardzo skomplikowany, jednak smak zależy od kilku czynników, na które warto zwrócić szczególną uwagę. Sprawdź, co jest kluczowe w przygotowaniu ogórków kiszonych, by nie były puste w środku a pełne smaku i witamin. Przepis babci okaże się w tym niezastąpiony. 

Jak kisić ogórki?Jak kisić ogórki na zimę? Wiemy, ile użyć soli i co zrobić, aby były chrupiące

Ogórki kiszone - przepis babci gwarancją smaku

Domowym przetworem, który cieszy się największą sławą, są oczywiście ogórki kiszone. To bez dwóch zdań smak lata, ale także produkt, do którego często wracamy zimą. Na ich smak wpływa wiele czynników, jednak kluczowe jest odpowiednie przygotowanie. Przepis babci okaże się niezawodny i sprawi, że ogórki wyjdą idealne - jędrne, chrupkie, aromatyczne i pełne smaku. 

Poza niezwykłymi walorami smakowym ogórki kiszone są także zdrowe - to naturalny probiotyk, który  pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. To dobre źródło witaminy C oraz błonnika. Ten produkt sprzyja także trawieniu, obniża stężenie cholesterolu we krwi i wspiera odporność organizmu. Lista zalet jest bardzo długa jednak kluczowe dla smaku i dobrej jakości jest odpowiednie przygotowanie

O smaku zaważa wiele czynników. Kluczowym jest wybór warzyw - ogórki powinny być nie za duże, twarde, świeże i pozbawione przebarwień i skaz. Kolejnym ważnym szczegółem jest odpowiednie ułożenie w dobrze dobranym naczyniu, najlepiej w kamionce lub szklanym słoju. Ogórki powinny stać pionowo i być ciasno poukładane. Warto także pamiętać, że warzywa nie mogą wystawać ponad zalewę, ponieważ to wpłynie na rozwój szkodliwej pleśni. 

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Ogórki kiszone - trydycyjny przepis babci

Składniki:

  • 3 kg ogórków - niewielkie warzywa, bez przebarwień i innych skaz,
  • 3 litry wody,
  • 3 czubate łyżki soli,
  • koper,
  • chrzan,
  • czosnek,
  • optymalnie - liść wiśni, porzeczki lub dębu.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania zaczynamy od zrobienia zalewy - do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, mieszamy, zagotowujemy i odkładamy do wystygnięcia. 
  2. Ogórki dokładnie przebieramy i myjemy w zimnej wodzie. 
  3. Warzywa układamy pionowo i ciasno w naczyniu. Po włożeniu pierwszej warstwy dodajemy część obranych ząbków czosnku oraz kopru, chrzanu, liść wiśni, porzeczki lub dębu. Czynność powtarzamy do czasu zużycia wszystkich ogórków.
  4. Ogórki zalewamy przestudzoną zalewą, tak by warzywa nie wystawały ponad powierzchnię. Słoiki zakręcamy, jeśli przygotowujemy kiszone w innym naczyniu, należy przykryć je np. talerzem. 
  5. Naczynie odkładamy w miejsce, gdzie nie docierają ostre promienie słońca.
  6. Po około czterech dniach ogórki będą już gotowe.
Więcej o: