Przetwory z cukinii można robić na wiele różnych sposobów. Dużą popularnością cieszą się między innymi cukinia z kurkumą czy keczup z cukinii. Przepisy na te przekąski znajdziecie oczywiście u nas w serwisie, a w tym tekście chcielibyśmy wam zaprezentować jeszcze jedną recepturę - to cukinia w occie, która wymaga minimum składników, ale później smakuje tak, że aż chce się zjeść od razu cały słoik.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy. Można ją obrać ze skórki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby skórę zostawić. Następnie kroimy warzywo w kostkę lub w plasterki. Na dnie wyparzonych, suchych słoików umieszczamy liść laurowy, trzy pokrojone ząbki czosnku, kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego oraz koper. Następnie układamy cukinię i ponownie wkładamy trochę przypraw.
Robimy zalewę. Składniki zagotowujemy razem i przelewamy do słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiliście, w poniższym tekście znajdziecie dokładną instrukcję, jak pasteryzować słoiki. W przypadku cukinii powinno wystarczyć około 15 minut gotowania. Na koniec należy pamiętać, żeby gorące słoiki odstawić do naturalnego wystudzenia i przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.
Cukinia w occie świetnie sprawdzi się jako przekąska, np. podczas rodzinnych spotkań, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli wolicie cukinię w innej formie i szukacie inspiracji na to, jak ją przyrządzić, zajrzyjcie do naszych przepisów: