Cukinia w occie jest hitem wśród przetworów. Zimą sobie podziękujesz

Latem przepisy z cukinią podbijają polskie kuchnie. Jemy ją na obiad, np. faszerowaną mięsem, przyrządzamy z niej leczo lub placuszki, robimy też przetwory. Te ostatnie mogą okazać się dla smakoszy cukinii ratunkiem szczególnie zimą, gdy najdzie was ochota na powspominanie lata. Dlatego proponujemy niezwykle prostą przekąskę, którą robi się szybko i łatwo. Oto cukinia w occie.

Przetwory z cukinii można robić na wiele różnych sposobów. Dużą popularnością cieszą się między innymi cukinia z kurkumą czy keczup z cukinii. Przepisy na te przekąski znajdziecie oczywiście u nas w serwisie, a w tym tekście chcielibyśmy wam zaprezentować jeszcze jedną recepturę - to cukinia w occie, która wymaga minimum składników, ale później smakuje tak, że aż chce się zjeść od razu cały słoik.

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Cukinia w occie - przepis na hit wśród przetworów

Składniki:

  • 1-2 cukinie
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku
  • kwiat kopru
  • pół szklanki octu
  • 5 szklanek wody
  • łyżka soli
  • łyżka cukru

Pasztet z cukinii (zdjęcie ilustracyjne)Pasztet z cukinii - przepis na wegetariański rarytas

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy. Można ją obrać ze skórki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby skórę zostawić. Następnie kroimy warzywo w kostkę lub w plasterki. Na dnie wyparzonych, suchych słoików umieszczamy liść laurowy, trzy pokrojone ząbki czosnku, kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego oraz koper. Następnie układamy cukinię i ponownie wkładamy trochę przypraw. 

Robimy zalewę. Składniki zagotowujemy razem i przelewamy do słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiliście, w poniższym tekście znajdziecie dokładną instrukcję, jak pasteryzować słoiki. W przypadku cukinii powinno wystarczyć około 15 minut gotowania. Na koniec należy pamiętać, żeby gorące słoiki odstawić do naturalnego wystudzenia i przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.

Pasteryzacja, czyli wekowanie, polega na podgrzewaniu słoików bądź weków wraz z zawartością w temperaturze nie przekraczającej 100 stopni CelsjuszaPasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?

Cukinia w occie świetnie sprawdzi się jako przekąska, np. podczas rodzinnych spotkań, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli wolicie cukinię w innej formie i szukacie inspiracji na to, jak ją przyrządzić, zajrzyjcie do naszych przepisów:

Przepis na zupę krem z zielonego groszku z miętąZupa krem z cukinii. Przepis na szybki obiad dla całej rodziny

Dania z cukiniiDania z cukinii. Trzy proste przepisy, które zachwycą domowników

Placki z cukinii to proste danie, które robi się szybko i smakuje każdemu. A jeśli się wam znudzi, dla urozmaicenia możecie zrobić z cukinii frittatę, pizzę albo tartę z cukinią.Placki z cukinii - przepis na letni i lekki obiad. Smakują obłędnie ze śmietaną

Więcej o: