Makaron z cukinią, który zrobisz w kwadrans. Pamiętaj o triku z masłem

Pod koniec lipca zaczyna się cukiniowy sezon. To właśnie od połowy lata, warzywo to jest najlepsze, najświeższe i najtańsze. Świetnym pomysłem na wykorzystanie cukinii jest przygotowanie prostego makaronu. Wystarczy masło, świeże zioła, starty ser i... gotowe.

Upalne dni to czas, w którym niekoniecznie mamy ochotę stać kilka godzin w kuchni nad obiadem. Zamiast tego stawiamy na proste, lekkie przepisy. Świetnym pomysłem jest makaron z cukinią. Przygotowanie go nie powinno nam zająć więcej niż kwadrans, a dzięki zastosowaniu sztuczki z podsmażaniem na maśle, danie będzie idealnie kremowe i delikatne. 

Makaron z cukinią. Składniki

  • 1 cukinia,
  • ulubiony makaron,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • garść świeżej bazylii,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

1. Cukinię umyj i pokrój w słupki, a cebulę w kostkę,

2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją,

3. Na patelni rozgrzej masło. Usmaż cebulę i cukinię na złoty kolor. W ostatniej minucie smażenia, dorzuć pokrojony drobno czosnek,

4. Wlej śmietanę, przypraw solą i pieprzem. Podgrzej przez 3 minuty na małym ogniu, a następnie dodaj świeże listki bazylii,

5. Makaron wymieszaj z sosem. Serwuj danie posypane parmezanem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.