Obiad na upalne dni, czyli orzeźwiające gazpacho. Najlepszą zupę z Andaluzji zrobisz bez kuchenki

Obiad na upalne dni ma być pyszny, szybki i orzeźwiający. Takie właśnie jest gazpacho - hiszpański chłodnik, który ostatnio robi prawdziwą furorę. Przepis jest banalny, a najważniejsze są pomidory. Tego smaku nie da się zapomnieć.
Zobacz wideo

Obiad na upalny dzień to rzecz wcale nie taka łatwa do wymyślenia. Kiedy jest gorąco, raczej nie uśmiecha nam się stanie nad rozgrzaną kuchenką lub gorącym piekarnikiem. Na szczęście dziś mamy dla was przepis, który z marszu stanie się waszym ulubionym. Gazpacho zrobicie w kilka minut, a orzeźwi was bardziej niż woda z cytryną. Jak zrobić hiszpański chłodnik? Poniżej wszystko wyjaśnimy.

Obiad na upalne dni - gazpacho

Składniki:

  • ok. 1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa czerwonej papryki
  • 3-4 małe ogórki gruntowe
  • kawałek papryczki chili (opcjonalnie)
  • dwie bułki (samo wnętrze, bez skórki)
  • sól, pieprz, oliwa, ocet winny, sok z cytryny lub limonki
  • ser feta do podania

Gazpacho - sposób wykonania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Następnie pokrój je w kostkę i przełóż do naczynia lub garnka.
  2. Ogórki obierz i pokrój. Dodaj do pomidorów. Paprykę także pokrój a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Do warzy dodaj bułkę (najlepiej sprawdzi się czerstwa), dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj 4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny oraz 1-2 łyżki octu.
  4. Całość zmiksuj blenderem ręcznym i odłóż na pół godziny do lodówki, by zupa się schłodziła.
  5. Przed podaniem udekoruj danie pokruszoną fetą.

Taki obiad w upał nie tylko jest szybki i smaczny, ale także to miła odmiana od tradycyjnych chłodników. Jeśli nie masz pomysłu, co ugotować, kiedy za oknem żar leje się s nieba, gazpacho będzie świetnym wyborem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.