Przepis na owsiankę. Co zrobić, żeby była jeszcze lepsza? Jennifer Aniston zdradza swój trik

Owsianka to, obok różnego rodzaju kanapek czy jajecznicy, jedno z najpopularniejszych śniadań. Można ją jeść na setki różnych sposobów - z ulubionymi owocami, z orzechami, z dodatkiem miodu, z kawałkami czekolady, zrobioną na mleku lub na wodzie. Jak jednak wynieść ją na jeszcze wyższy poziom? Swój patent zdradziła Jennifer Aniston, która na koniec dodaje jeszcze jeden składnik.

Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez ulubionej owsianki. Dla innych może to być ciekawe urozmaicenie, jeśli na śniadanie zwykli jadać co innego. To, jak przyrządzimy owsiankę, tak naprawdę zależy tylko od nas. W przypadku składników mamy bowiem pewną dowolność - ktoś może dodać do niej borówki i banany, a kto inny stwierdzi, że woli zjeść owsiankę z truskawkami i orzechami.

Jednak nawet ulubiony i wielokrotnie przetestowany przepis można ulepszyć. Jakiś czas temu swój patent na udaną owsiankę zdradziła aktorka Jennifer Aniston (znana między innymi z roli Rachel Green w serialu "Przyjaciele" czy Alex Levy w serialu "The Morning Show"). Jesteście ciekawi, co gwiazda dodaje do swojej owsianki?

Zobacz wideo Siemianka - fit śniadanie pełne energii i zdrowia

"Zaraz przed końcem gotowania po prostu dodaję ubite białko jajka. To nadaje owsiance puszystości, jest wtedy pyszna" - mówiła Aniston w rozmowie z "Elle", a cytowana przez serwis Mashed. Dodała, że ten patent zdradził jej ówczesny mąż Justin Theroux.

Mashed zwraca uwagę, że aktorka nie jest jedyną osobą, która dodaje białka do owsianki. Serwis podaje przykład bloga Eating Bird Food, na którym owsiance z takim dodatkiem poświęcony został osobny wpis. Po ten trik powinny sięgnąć szczególnie te osoby, którym zależy na tym, by ich posiłek był bogatszy w białko oraz niskokaloryczny. Jeżeli jednak jesteście uczuleni na jajka lub nie powinniście ich jeść z innych powodów, lepiej oczywiści zrezygnować z patentu Jennifer Aniston.

jajkaPotrawy z jajek na diecie? To bardzo dobry pomysł! Co zrobić z jajek fit?

Przepis na owsiankę - śniadanie w 10 minut

Poniżej znajdziecie nasz przykładowy przepis na owsiankę.

Składniki:

  • 3 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • szklanka płatków owsianych górskich
  • dwie łyżki miodu
  • ulubione owoce
  • ulubione orzechy
  • cynamon
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wsypujemy do rondelka. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukru (wedle uznania) i zagotowujemy. Gotujemy płatki na małym ogniu, aż zrobią się miękkie. Pamiętamy o mieszaniu. Kiedy owsianka zgęstnieje, zdejmujemy rondelek z ognia. Przekładamy ją do miseczki i dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, dwie łyżki miodu oraz ulubione owoce i/lub orzechy.

Więcej o: