Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez ulubionej owsianki. Dla innych może to być ciekawe urozmaicenie, jeśli na śniadanie zwykli jadać co innego. To, jak przyrządzimy owsiankę, tak naprawdę zależy tylko od nas. W przypadku składników mamy bowiem pewną dowolność - ktoś może dodać do niej borówki i banany, a kto inny stwierdzi, że woli zjeść owsiankę z truskawkami i orzechami.
Jednak nawet ulubiony i wielokrotnie przetestowany przepis można ulepszyć. Jakiś czas temu swój patent na udaną owsiankę zdradziła aktorka Jennifer Aniston (znana między innymi z roli Rachel Green w serialu "Przyjaciele" czy Alex Levy w serialu "The Morning Show"). Jesteście ciekawi, co gwiazda dodaje do swojej owsianki?
"Zaraz przed końcem gotowania po prostu dodaję ubite białko jajka. To nadaje owsiance puszystości, jest wtedy pyszna" - mówiła Aniston w rozmowie z "Elle", a cytowana przez serwis Mashed. Dodała, że ten patent zdradził jej ówczesny mąż Justin Theroux.
Mashed zwraca uwagę, że aktorka nie jest jedyną osobą, która dodaje białka do owsianki. Serwis podaje przykład bloga Eating Bird Food, na którym owsiance z takim dodatkiem poświęcony został osobny wpis. Po ten trik powinny sięgnąć szczególnie te osoby, którym zależy na tym, by ich posiłek był bogatszy w białko oraz niskokaloryczny. Jeżeli jednak jesteście uczuleni na jajka lub nie powinniście ich jeść z innych powodów, lepiej oczywiści zrezygnować z patentu Jennifer Aniston.
Poniżej znajdziecie nasz przykładowy przepis na owsiankę.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wsypujemy do rondelka. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukru (wedle uznania) i zagotowujemy. Gotujemy płatki na małym ogniu, aż zrobią się miękkie. Pamiętamy o mieszaniu. Kiedy owsianka zgęstnieje, zdejmujemy rondelek z ognia. Przekładamy ją do miseczki i dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, dwie łyżki miodu oraz ulubione owoce i/lub orzechy.