Zupa krem z pieczonych pomidorów - aromatyczny smak lata z dojrzałych warzyw i ciekawych dodatków

Wśród najbardziej lubianych polskich zup jest oczywiście pomidorowa, która często gości na stołach szczególnie w okresie wakacyjnym, gdy świeże pomidory dominują nasze menu. Ciekawą i równie smaczną wersją jest zupa krem z pieczonych pomidorów. Ta oryginalna alternatywa jest wyjątkowo aromatyczna i sprawi, że zwykłe obiad staje się barwnym i przepysznym posiłkiem.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe zupy nie mają sobie równych i smakują wybitnie o każdej porze roku. W letnim menu często goszczą sezonowe warzywa, które dojrzewając na słońcu, nabrały wyjątkowego smaku. Wśród klasyków nie może zbraknąć pomidorówki, jednak warto także odświeżyć nieco przepis i spróbować ją przygotować w nieco innej wersji np. krem z pieczonych pomidorów z oryginalnymi dodatkami. 

Zupa krem z pieczonych pomidorów - klasyka w nowym wydaniu

Zupa krem ze świeżych pomidorów to przepis na danie rodem z najlepszej włoskiej restauracji. To proste danie przygotowane z pieczonych warzyw nie ma sobie równych. Smak dodatkowo podkreślą oryginalne dodatki takie jak ser, świeża bazylia, odpowiednio dobrane przyprawy czy też chrupiące pieczywo. Krem na stałe możemy wpisać w rodzinny jadłospis, ale także przygotować na inne okazje takie jak kolacje ze znajomymi czy rodzinne spotkania. Estetyczne podanie dodatkowo uwydatni smak i sprawi, że domownicy i goście nie będą mogli wyjść z podziwu. 

Kluczem smaku perfekcyjnej zupy krem z pieczonych pomidorów są oczywiście odpowiednio dobrane składniki. Efekt głównie będziemy zawdzięczać pomidorom, dlatego przy zakupie warto poświęcić im szczególną uwagę. Warto wybrać dojrzałe nie za duże sztuki, od lokalnych dostawców. Najlepszym wyborem okażą się pomidory malinowe lub bawole serce. Pozostałe składniki takie jak świeży czosnek, dobrej jakości oliwa, świeżomielony pieprz czy domowy bulion zapewnią pyszny i aromatyczny efekt. 

Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Przepis na krem z pieczonych pomidorów

Składniki: 

  • 1,5 kg pomidorów malinowych i bawole serce,
  • główka czosnku,
  • mała, ostra papryczka,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 3 gałązki oregano,
  • oliwa,
  • garść świeżych liści bazylii,
  • 200 ml śmietanki,
  • 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • cukier, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na ołówki, a większe na ćwiartki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do warzyw dodajemy przeciętą na pół główkę czosnku w łupinach, paprykę, tymianek i oregano. Całość skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Warzywa zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w 220 stopniach. 
  3. Po upieczeniu ściągamy skórki z pomidorów. Całość przekładamy do garnka i blendujemy na gładką masę. Dodajemy podgrzany bulion i nadal podgrzewamy na małej mocy palnika. 
  4. Dodajemy posiekane zioła, cukier i ewentualnie doprawiamy. Zabielamy śmietanką. 
  5. Gotową zupę krem przelewamy do miseczek, ozdabiamy ziołami i ewentualnie serem typu parmezan lub grana padano. Podajemy z grzankami lub bagietką. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.