Cukinia po indyjsku. Nie zapomnij o chili, a ten smak wystrzeli kubki smakowe w kosmos

Cukinia po indyjsku to nie tylko nietuzinkowy pomysł na przetwory na zimę, ale także najlepsza przekąska, kiedy znienacka dopadnie nas mały głód. Przepis jest banalny, a starannie dobrany bukiet przypraw sprawi, że nawet teściowa poprosi o słoiczek na wynos. Jak zrobić najlepszą cukinię do słoików? Nie bój się chili.
Zobacz wideo

Cukinia po indyjsku jest naprawdę łatwa w wykonaniu, a smakuje tak wspaniale, że od razu powiem, że poniższe proporcje w przepisie warto pomnożyć razy dwa, a nawet trzy, jeśli jest taka możliwość. Robię przetwory z cukinii od lat, ale cukinia po indyjsku wygrywa każde zestawienie. Kiedy tylko pojawi się na stole przy okazji rodzinnych uroczystości lub spotkań w większym gronie, znika natychmiast, a ja co najmniej kilka razy schodzę do piwnicy po kolejny słoiczek. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę czymś naprawdę pysznym i aromatycznym, poniżej prezentujemy sprawdzony przepis.

Cukinia po indyjsku - najlepsza wersja domowych przetworów

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg cukinii (polecam wybierać mniejsze okazy - nie będą miały twardych pestek)
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżeczek gorczycy
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki papryczki chili
  • 2 łyżeczki pieprzu

Cukinia po indyjsku - sposób wykonania

  1. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w większą kostkę. Jeśli masz starsze okazy, warto pozbyć się gniazd nasiennych.
  2. Pokrojoną cukinię przełóż do słoików. Dodaj po łyżeczce gorczycy.
  3. Przygotuj zalewę. W wodzie rozpuść sól, cukier, curry i chili. Dodaj ocet i zagotuj. Gorącym płynem zalej słoiki i szczelnie je zakręć.
  4. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką. Włóż do niego słoiki z cukinią i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez ok. 20 minut.

Taka cukinia to niebo w gębie dla każdego miłośnika wyraźnych smaków. Z doświadczenia mogę podpowiedzieć, że świetnie sprawdzi się także zamiana octu spirytusowego na ocet jabłkowy - wówczas smak będzie jeszcze ciekawszy i bardziej oryginalny.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA