Stewia, erytrytol, ksylitol. Co warto stosować zamiast cukru? Słodkie i zdrowsze zamienniki białego kryształu

Stewia, erytrytol, ksylitol - te zamienniki cukru świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do herbaty. Korzystając z nich, możemy upiec ciasto, naleśniki i wiele innych pyszności. Mogą być idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, borykających się z cukrzycą lub dbających o linię. To także alternatywa, gdy w sklepach nie ma cukru.
Zobacz wideo Pralinki migdałowe [HAPS KIDS]

Zamienniki cukru takie jak stewia, ksylitol czy erytrytol są świetną alternatywą dla wielu. Skorzystać z niego mogą dzieci, czy osoby borykające się z cukrzycą lub innymi schorzeniami. To dziś także poszukiwany produkt, bo cukier drożeje, a w niektórych sklepach nie uświadczymy go na półkach. Skoro wprowadzane są limity na cukier, to co wybrać zamiast niego?

Stewia - słodycz ukryta w liściach

Jednym z przykładów zamienników białego cukru jest stewia. Roślina ta początkowo była uprawiana na terenach Ameryki Południowej, jednak popularność tego słodzika rozprzestrzeniła się na cały świat i dziś możemy z niego korzystać także w Polsce. 

Żywność produkowana z użyciem stewii jest zalecana wszystkim chorującym na cukrzycę oraz osobom, które chcą schudnąć oraz dbają o linię. Jej słodkie listki możemy dodać do herbaty, a sproszkowaną wersję kupimy w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Erytrytol, słodki dodatek do tortów i ciast

Kolejną formą słodzika jest erytrytol, to związek chemiczny, otrzymywany w drodze fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży. Jego zaletą jest fakt, że niemal w całości wydalany jest z moczem. Zalecany jest w dietach niskokalorycznych i bezcukrowych. 

Idealnie zastępuje biały cukier podczas przygotowywania wypieków. Można go użyć do tortów, naleśników oraz ciast i deserów.

Ksylitol, czyli cukier brzozowy w codziennej kuchni

Ksylitol wyglądem najbardziej przypomina zwykły cukier. Początkowo ten słodzik był produkowany wyłącznie z brzozy, dziś wiemy, iż pozyskiwany jest także z kukurydzy. Jak się okazało, ta druga metoda jest tańsza bardziej wydajna.

Ten fakt zainteresował głównie Chińczyków, którzy rozpoczęli produkcję na masową skalę, jednak jego popularności na rynku nadal dostępny jest ten produkowany tradycyjną metodą, czyli fiński. Dlatego jeśli chcemy mieć naturalny ksylitol w domu, warto kupić ten z Finlandii. 

Podobnie jak erytrytol sprawdza się w codziennej kuchni. Możemy posłodzić nim herbatę bądź użyć do pieczenia ciast. Chętnie wykorzystywany jest w potrawach serwowanych dzieciom.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Czemu cukier drożeje? Znamy kilka powodów limitu na cukier

Wszechobecna drożyzna dotyka każdy sektor, jednak najmocniej odczuwalny jest wzrost cen podstawowych produktów. Do takich należy między innymi cukier. Musimy pamiętać, że aby go pozyskać, należy najpierw zająć się uprawą buraków cukrowych, a ta jak każda inna także boryka się z wyższymi kosztami. 

Długotrwałe upały i susza, wzrost ceny nawozów, paliwa, energii, to wszystko są czynniki, które wpływają bezpośrednio na koszty produkcji, a ostatecznie na cenę cukru. Drugim powodem zwiększonego zapotrzebowania na cukier jest sezon na przetwory wykonywane z różnego typu owoców. W końcu do przyrządzenia dżemów, soków czy nalewek niezbędna jest jego spora ilość.

Więcej o:
Copyright © Agora SA