Ciasto czekoladowe z cukinią. Nietypowy sposób na klasykę wśród wypieków

Ciasto czekoladowe z cukinią to oryginalne połączenie klasyki słodkich wypieków z pysznym, zielonym warzywem sezonowym. Brzmi ciekawie, prawda? Koniecznie spróbujcie.

 Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Piernik na święta z twistem, czyli ciasto z cukinii

Macie ochotę na coś nietypowego? Połączenie ciasta czekoladowego z zieloną cukinią na pewno zaskoczy wszystkich waszych gości. Do tego łatwo je zrobicie z podstawowych produktów. Zobaczcie sami.

Ciasto czekoladowe z cukinią - będziesz potrzebować podstawowych produktów

Do zrobienia ciasta warzywno - czekoladowego musisz przygotować sobie następujące składniki:

  • cukinię - 2 nieduże sztuki,
  • mąkę - pół kilograma,
  • masło - pół kostki,
  • jajka - 3 sztuki,
  • cukier (drobny do wypieków) - szklankę,
  • kakao - pół szklanki,
  • proszek do pieczenia - łyżeczkę,
  • sodę oczyszczoną - łyżeczkę,
  • przyprawy - aromat waniliowy i szczypta soli do smaku.

Możesz też przygotować sobie dodatki w postaci pestek słonecznika bądź dyni oraz startej czekolady do dekoracji ciasta.

Ciasto czekoladowe z cukinią - sposób przygotowania deseru

Wykonanie ciasta zacznij od umycia i obrania cukinii. Warzywo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Uwaga - jeśli masz młodą cukinię to nie musisz jej obierać i wyciągać nasion. Gdy masz już przygotowaną warzywo, możesz przejść do następnych kroków:

  1. Wymieszaj składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao;
  2. Masło roztop (ewentualnie użyj oleju);
  3. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, po czym dodaj masło;
  4. Do masy dodaj startą cukinię i wymieszaj łyżką;
  5. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników do masy jajeczno - cukiniowej;
  6. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę aromatu waniliowego i szczyptę soli;
  7. Wymieszaj ciasto i przełóż do formy;
  8. Piecz w temperaturze około 170 st. C przez 40 - 45 minut do tzw. suchego patyczka;
  9. Gotowe ciasto posyp kakao (bądź startą czekoladą) lub polej polewą czekoladową.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.