Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Piernik na święta z twistem, czyli ciasto z cukinii
Macie ochotę na coś nietypowego? Połączenie ciasta czekoladowego z zieloną cukinią na pewno zaskoczy wszystkich waszych gości. Do tego łatwo je zrobicie z podstawowych produktów. Zobaczcie sami.
Ciasto czekoladowe z cukinią - będziesz potrzebować podstawowych produktów
Do zrobienia ciasta warzywno - czekoladowego musisz przygotować sobie następujące składniki:
- cukinię - 2 nieduże sztuki,
- mąkę - pół kilograma,
- masło - pół kostki,
- jajka - 3 sztuki,
- cukier (drobny do wypieków) - szklankę,
- kakao - pół szklanki,
- proszek do pieczenia - łyżeczkę,
- sodę oczyszczoną - łyżeczkę,
- przyprawy - aromat waniliowy i szczypta soli do smaku.
Możesz też przygotować sobie dodatki w postaci pestek słonecznika bądź dyni oraz startej czekolady do dekoracji ciasta.
Ciasto czekoladowe z cukinią - sposób przygotowania deseru
Wykonanie ciasta zacznij od umycia i obrania cukinii. Warzywo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Uwaga - jeśli masz młodą cukinię to nie musisz jej obierać i wyciągać nasion. Gdy masz już przygotowaną warzywo, możesz przejść do następnych kroków:
- Wymieszaj składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao;
- Masło roztop (ewentualnie użyj oleju);
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, po czym dodaj masło;
- Do masy dodaj startą cukinię i wymieszaj łyżką;
- Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników do masy jajeczno - cukiniowej;
- Jeśli chcesz, dodaj odrobinę aromatu waniliowego i szczyptę soli;
- Wymieszaj ciasto i przełóż do formy;
- Piecz w temperaturze około 170 st. C przez 40 - 45 minut do tzw. suchego patyczka;
- Gotowe ciasto posyp kakao (bądź startą czekoladą) lub polej polewą czekoladową.
Smacznego!