Czym zagęścić zupę? Domowe receptury naszych babć, które nadają smaku i charakteru każdemu bulionowi

Domowe przepisy na zupy są bezkonkurencyjne i smakują najlepiej. Wiele z nich wymaga dodatkowego składnika, który często używały nasze babcie. Czym zagęścić zupę? Te tradycyjne receptury, nie mają sobie równych - wzbogacą smak i nadadzą całości charakteru. Użyj tych składników, a efekt będzie gwarantowany!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Babcine przepisy nie mają sobie równych w szczególności receptury na domowe zupy. Buliony, wywary, świeże dodatki i tradycyjne metody gotowania odczuwalne są niemal od razu. Za kwintesencją smaku stoją oczywiście niepowtarzalne kuchenne umiejętności, świeże i dobre jakościowo składniki, ale także sekretne metody. 

Czym zagęścić zupę? Zdradzamy babcine metody

Zupy to stały element menu bez względu na porę roku. W sezonie letnim przygotowujemy je ze świeżych warzyw oraz starannie dobranych składników - wtedy smakują najlepiej. W wielu przepisach warto uwzględnić zagęszczenie zupy, dzięki czemu uzyskamy lepszą konsystencję i bardziej treściwy efekt. Babcine metody sprawdzą się w tym najlepiej. Tradycyjne metody nie mają sobie równych, a dzięki nim smak jest niezastąpiony i niemal od razu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. 

Jedną z form zagęszczenia zupy jest oczywiście metoda przygotowania zasmażki. W książce "Kuchnia polska" z 1966 roku, w której zebrano różne porady kulinarne i receptury, znajdziemy trzy przepisy na zasmażkę. Opisujemy je szczegółowo w naszym artykule: Dlaczego zupy babć są zawsze takie dobre? Zdradzamy kilka metod. Zasmażka nadaje smaku i sprawia, że zupa jest bardziej sycąca i ma gęstszą konsystencję. Jest to bardzo prosta metoda, do której potrzebujemy tylko mąki, masła i mleka bądź wywaru. 

Kolejną powszechną metodą zagęszczenie zupy dodatkiem mąki. Mąkę przed dodaniem do zupy bardzo dokładnie mieszamy z zimną wodą i rozcieramy łyżką lub trzepaczką, do momentu aż nie będzie grudek. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy bardzo powoli do zupy, ciągle mieszając. Najlepiej zdjąć na chwilę zupę z gazu, a po dodaniu mąki ponownie nastawiamy na palnik, tak by całość razem się zagotowała. 

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Metody zagęszczenia zup - receptury naszych babć

Do innych, równie smacznych i popularnych receptur należy dodatek śmietanki. Produkt nie tylko sprawi, że zupa zyska na gęstości, ale i na smaku. Warto jednak pamiętać, że nie należy dodawać jej bezpośrednio do garnka, ponieważ wtedy śmietana się zwarzy i powstaną nieestetyczne grudki. Warto więc odlać chochle zupy do kubeczka dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, a następnie stopniowo wlewać do zupy, cały czas mieszając. Taki dodatek to gwarancja pysznego smaku. 

Jeśli zupy zagęszczane mąką nie należą do twoich faworytów, to świetną alternatywą jest pieczywo razowe. To metoda zdecydowanie zdrowsza i według wielu także smaczniejsza. Dodatek pieczywa razowego świetnie zagęści nam zupę. Można pokroić kromki chleba na małe kawałki lub rozdrobnić je w mikserze i dodać w momencie kiedy zupa będzie już prawie gotowa.

Ostatnim sposobem na zagęszczenie zupy jest dodatek sera, To sprawdzi się szczególnie do warzywnych wersji takich jak pomidorowa, szpinakowa, brokułowa. Świetnie sprawdzi się tutaj ser mascarpone jako dodatek do delikatnych zup o kremowej konsystencji lub serki topione, które nie tylko zagęszczą całość, ale podniosą jej walory smakowe.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.