Jak zeszklić cebulę, aby była wyjątkowo smaczna? Dodaj jeden składnik, a poczujesz różnicę

Kiedy smażymy cebulkę, to jej zapach roznosi się po całym domu. To właśnie ten aromat sprawia, że nawet jeśli nie byliśmy głodni, to natychmiast nabieramy ochoty, by zjeść coś pysznego i domowego. Ważne jednak aby podkreślić jej smak. W tym celu potrzebujemy szczypty prostego dodatku.
Zobacz wideo Płaczesz jak bóbr podczas krojenia cebuli? Sprawdź, co zrobić, by tego uniknąć

Cebula to bomba witaminowa, dlatego włączenie jej do codziennej diety jest wręcz obowiązkowe. Pomaga zwalczyć kaszel, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie. Jej właściwości i zastosowań w kuchni jest wiele. Co jednak jeśli chcemy ją usmażyć, ale nie wiemy, jak poprawnie ją skarmelizować? Znamy odpowiedź.

Przetrzyj twarz połówką cebuli. Z pewnością nie pożałujesz efektów (zdjęcie ilustracyjne)Koniec z płakaniem przy krojeniu cebuli. Pomoże świeczka i chleb

Jak zeszklić cebulę na pierogi? Ta wskazówka odmieni jej smak

Choć cebulę śmiało możemy spożywać na surowo jako dodatek do kanapek, sałatek czy innych dań, to jednak jej smażona wersja jest wyjątkowo smaczna. Zeszklona cebula traci swój ostry smak i staje się miękka i słodkawa nadając zupełnie nowy charakter wielu daniom.

To niezbędny element domowych pierogów czy gotowanych, młodych ziemniaczków z koperkiem. Jednak aby mogła być wyjątkowo smaczna, warto dodać podczas smażenia odrobinę cukru. Dzięki, temu staje się bardziej aromatyczna.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa cebulowa. Przepis na słynną potrawę z francuskiej kuchniZupa cebulowa. Przepis na słynną potrawę z francuskiej kuchni

Jak zeszklić cebulę z cukrem?

Aby poprawnie zeszklić cebulę, należy na samym początku obrać ją ze skórki i pokroić w kostkę lub piórka. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju lub klarowanego masła i podgrzewamy tłuszcz. Wsypujemy cebulę i dodajemy szczyptę soli. Smażymy na średnim ogniu. Kiedy cebula zrobi się półprzezroczysta, to znak, że właśnie jest zeszklona i stała się lekko miękka.

Jeżeli chcemy, aby nabrała intensywnego smaku, to smażymy ją nadal przez kilka minut na średnim ogniu. Możemy czasem ją pomieszać za pomocą drewnianej łyżki, tak aby była równomiernie usmażona. Pod koniec dodajemy dwie szczypty cukru. W ten sposób przyspieszymy proces jej brązowienia. Dzięki temu będzie złocista i słodka. 

Więcej o: