Cukinia faszerowana - przepis na letni obiad. Spróbuj wersji z pomidorowo-mięsnym farszem na kilka sposobów

Cukinia faszerowana to idealny przepis na letni obiad. Wariacji na temat farszu jest wiele - ogranicza cię tylko i wyłącznie twoja wyobraźnia. Jeśli jednak nie masz pomysłu na to, jak przygotować cukinię faszerowaną, przychodzimy z pomocą.

Nadziewana cukinia sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, ale i na romantyczną kolację we dwoje. Przepisów jest wiele, ale my prezentujemy dwie wersje - z mięsem i bez mięsa - w formie wegetariańskiej. Którą z nich wypróbujesz?

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Cukinia faszerowana - przepis. Wegetariańskie danie, w którym rozsmakuje się każdy

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula,
  • 5-7 pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 180 g tartego sera 
  • słodka i ostra papryka,
  • oregano,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Myjemy cukinie, osuszamy je i kroimy wzdłuż. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oczywiście miąższem do góry. Tak przygotowaną pieczemy 10 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni. Obieramy i kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją z obranym i startym czosnkiem. Następnie myjemy i obieramy pieczarki, które kroimy drobno. Dodajemy na patelnię i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, papryki, oregano oraz posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy.

Prosty makaron z cukiniąMakaron z cukinią, który zrobisz w kwadrans. Pamiętaj o triku z masłem

Wyjmujemy cukinie z piekarnika i łyżką wyciągamy z nich miąższ i dodajemy go do warzyw rumieniących się na patelni. Tak przygotowany farsz wkładamy do cukinii i posypujemy startym serem. Pieczemy kolejne 10 minut. Smacznego!

Przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym. Smakuje obłędnie

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 100 g ryżu (nieugotowanego),
  • 2 średnie pomidory lub puszka pomidorów krojonych w puszce,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy,
  • 180 g żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy z nich miąższ. Ryż gotujemy  w osolonej wodzie, przecedzamy i studzimy. Cebulę kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju, pomidora kroimy na niewielkie kawałki lub używamy gotowych pomidorów z puszki, a czosnek wyciskamy w wyciskarce lub trzemy na tarce. Dzięki temu będzie miał bardziej intensywny smak.

Ogórki małosolne z przepisu Ewy WachowiczPrzepis na ogórki małosolne. Ewa Wachowicz zdradza swój sposób

Do dużej miski wkładamy mięso, dodajemy przestudzony ryż, pokrojonego pomidora, miąższ z cukinii i podsmażoną cebulę. Wrzucamy także rozdrobniony czosnek i przyprawy. Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy dokładnie. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie.

Cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Cukinie pieczemy w 180 st. C przez około 50 minut. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia, wyjmujemy naczynie i otwieramy. Cukinie posypujemy po wierzchu startym serem i nie przykrywamy naczynia, jeśli chcemy, by ser się zapiekł.

Więcej o: