Nadziewana cukinia sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, ale i na romantyczną kolację we dwoje. Przepisów jest wiele, ale my prezentujemy dwie wersje - z mięsem i bez mięsa - w formie wegetariańskiej. Którą z nich wypróbujesz?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Myjemy cukinie, osuszamy je i kroimy wzdłuż. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oczywiście miąższem do góry. Tak przygotowaną pieczemy 10 minut.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni. Obieramy i kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją z obranym i startym czosnkiem. Następnie myjemy i obieramy pieczarki, które kroimy drobno. Dodajemy na patelnię i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, papryki, oregano oraz posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy.
Wyjmujemy cukinie z piekarnika i łyżką wyciągamy z nich miąższ i dodajemy go do warzyw rumieniących się na patelni. Tak przygotowany farsz wkładamy do cukinii i posypujemy startym serem. Pieczemy kolejne 10 minut. Smacznego!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy z nich miąższ. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przecedzamy i studzimy. Cebulę kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju, pomidora kroimy na niewielkie kawałki lub używamy gotowych pomidorów z puszki, a czosnek wyciskamy w wyciskarce lub trzemy na tarce. Dzięki temu będzie miał bardziej intensywny smak.
Do dużej miski wkładamy mięso, dodajemy przestudzony ryż, pokrojonego pomidora, miąższ z cukinii i podsmażoną cebulę. Wrzucamy także rozdrobniony czosnek i przyprawy. Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy dokładnie. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie.
Cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Cukinie pieczemy w 180 st. C przez około 50 minut. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia, wyjmujemy naczynie i otwieramy. Cukinie posypujemy po wierzchu startym serem i nie przykrywamy naczynia, jeśli chcemy, by ser się zapiekł.