Tradycyjne knedle ze śliwkami. Wybierz tę odmianę, a wyjdą najlepsze

Knedle to nic innego jak gotowane kluski ziemniaczane nadziewane śliwkami. Możemy je podawać jako przystawkę, danie główne lub deser. Potrawa ta popularna jest w letnim sezonie, kiedy cieszymy się świeżo zebranymi śliwkami.

Knedle to nic innego jak gotowane kluski ziemniaczane nadziewane śliwkami. Można je zrobić z ciasta twarogowego, jednak jest to mniej popularna forma. Podawane są jako przystawka, danie główne lub deser. Potrawa ta wywodzi się z niemieckiego obszaru Knödel co oznacza kluskę, a danie to serwowane jest w letnim sezonie, kiedy cieszymy się świeżo zebranymi śliwkami. Aby kluski były najlepsze, wystarczy wykorzystać do nich, świeże śliwki węgierki. Przepis jest prosty, a danie tak pyszne, że podbije serca domowników.

Knedle ze śliwkąKnedle ze śliwką fot. shutterstock.com, grafvision

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek,
  • 700 g ziemniaków,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,

Dodatkowe składniki:

  • cynamon, lub cukier puder do posypania,
  • śmietana z cukrem,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • pół kostki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania i przemycia ziemniaków. Następnie włącz je do gotowania,
  2. Gdy kartofle są już nastawione, umyj i wydryluj śliwki,
  3. Ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, aby nie było żadnych grudek,
  4. Tak przygotowane kartofle wyłóż na stolnicę, posyp mąką i zrób dołek w masie, a następnie wbij jajka,
  5. Dodaj więcej mąki oraz sól. Ciasto wyrób na gładką masę,
  6. Po wyrobieniu uformuj z niej wałek i potnij na mniejsze kawałki,
  7. Każdy z kawałków rozwałkuj na placek. Do środka włóż śliwkę i obtocz ją resztą ciasta,
  8. Knedle gotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia,
  9. Gotowe danie podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz dodać przyrumienioną bułkę tartą z masłem. My polecamy cynamon, a także śmietanę z dodatkiem cukru. Smacznego!
Więcej o: