Knedle to nic innego jak gotowane kluski ziemniaczane nadziewane śliwkami. Możemy je podawać jako przystawkę, danie główne lub deser. Potrawa ta popularna jest w letnim sezonie, kiedy cieszymy się świeżo zebranymi śliwkami.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Knedle to nic innego jak gotowane kluski ziemniaczane nadziewane śliwkami. Można je zrobić z ciasta twarogowego, jednak jest to mniej popularna forma. Podawane są jako przystawka, danie główne lub deser. Potrawa ta wywodzi się z niemieckiego obszaru Knödel co oznacza kluskę, a danie to serwowane jest w letnim sezonie, kiedy cieszymy się świeżo zebranymi śliwkami. Aby kluski były najlepsze, wystarczy wykorzystać do nich, świeże śliwki węgierki. Przepis jest prosty, a danie tak pyszne, że podbije serca domowników.
REKLAMA
Knedle ze śliwkąfot. shutterstock.com, grafvision
Składniki:
500 g śliwek węgierek,
700 g ziemniaków,
1,5 szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
szczypta soli,
Dodatkowe składniki:
cynamon, lub cukier puder do posypania,
śmietana z cukrem,
pół szklanki bułki tartej,
pół kostki masła.
Sposób przygotowania:
Zacznij od obrania i przemycia ziemniaków. Następnie włącz je do gotowania,
Gdy kartofle są już nastawione, umyj i wydryluj śliwki,
Ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, aby nie było żadnych grudek,
Tak przygotowane kartofle wyłóż na stolnicę, posyp mąką i zrób dołek w masie, a następnie wbij jajka,
Dodaj więcej mąki oraz sól. Ciasto wyrób na gładką masę,
Po wyrobieniu uformuj z niej wałek i potnij na mniejsze kawałki,
Każdy z kawałków rozwałkuj na placek. Do środka włóż śliwkę i obtocz ją resztą ciasta,
Knedle gotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia,
Gotowe danie podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz dodać przyrumienioną bułkę tartą z masłem. My polecamy cynamon, a także śmietanę z dodatkiem cukru. Smacznego!