• Link został skopiowany

Pierogi z jagodami przepis babci. Letni rarytas ze świeżych owoców - z tą recepturą wyjdą obłędne

Sezonowe warzywa i owoce to prawdziwy letni rarytas, którego możemy przygotować obłędnie pyszne wypieki, dania i obiady. Jednym z najbardziej lubianych są pierogi z jagodami - przepis babci zapewni idealny efekt, i rozpływający się w ustach, niezapomniany smak. Kluczowe jest odpowiednie ciasto oraz świeże owoce, najlepiej prosto z lasu.
Pierogi z jagodami (zdjęcie ilustracyjne)
iStock

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe pierogi kojarzą się ze smakiem dzieciństwa i babcinymi, letnimi obiadami. Wersja ze świeżymi owocami nie ma sobie równych, szczegółnie gdy delikatne ciasto nadziejemy leśnymi jagodami. Efekt jest wyjątkowo smaczny i delikatny. Sprawdź, jak przygotować ten sezonowy rarytas według tradycyjnej receptury. 

Pierogi z jagodami - tradycyjny przepis babci

Pierogi z jagodami to flagowe danie lata. Przygotowane według babcinej receptury nie mają sobie równych. Idealne połączenie delikatnego ciasta ze świeżymi jagodami prosto z lasu zasmakuje nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Kluczowy jest jednak sprawdzony przepis, który zagwarantuje idealny i smaczny efekt. 

Do przygotowania pierogów z jagodami nie potrzebujemy wielu składników, jednak ważne, by zadbać o ich najlepsze pochodzenie co będzie odczuwalne w smaku. Baza, którą jest ciasto powinno być idealnej grubości - nie zbyt grube, ponieważ efekt będzie nie apetyczny, ale i nie zbyt cienkie, by nie rozpadło się podczas gotowania. Ważne, by pamiętać o odpowiednich proporcjach składników, dzięki czemu będzie sprężyste i lekkie. Jagody są równie ważne, najlepiej wybrać świeże i o mocnej barwie, jednak niezastąpiony smak i satysfakcje zagwarantują te własnoręcznie nazbierane. 

Zobacz wideo Pierogi z jagodami zawładną obiadami

Przepis babci na pierogi z jagodami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • jajko,
  • 50 g masła,
  • 250 ml wody,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g jagód,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • śmietana z cukrem pudrem lub jogurt. 

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, roztopione lub bardzo miękkie masło, wodę i szczyptę soli. Ciasto początkowo mieszamy łyżką, a następnie przechodzimy do energicznego zagniatania. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i przekładamy do lodówki na około 30 minut. 
  2. Przygotowujemy stolnicę lub blat - podsypujemy mąką i wykładamy ciasto. 
  3. Jagody dokładnie myjemy i usuwamy ogonki i igliwie. Osuszone owoce zasypujemy cukrem i delikatnie mieszamy. 
  4. Ciasto wykładamy na przygotowaną powierzchnię i dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy jedną z nich, pozostałe przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno być cieniutkie. Przy pomocy szklanki wykrawamy koła, nakładamy owocowy farsz i lepimy pierogi. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. 
  5. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie od momentu wypłynięcia gotujemy cztery minuty. Odcedzamy i przekładamy na talerz. 
  6. Pierogi z jagodami podajemy ze śmietaną z cukrem lub dodatkiem jogurtu naturalnego. 
Więcej o: