"Mała dynia", czyli kabaczek - przepisy na zdrowe posiłki z wykorzystaniem sezonowego warzywa

Kabaczek - przepisy z użyciem tego warzywa są bardzo różnorodne. Wybraliśmy trzy bardzo proste receptury, które są dobre dla początkujących miłośników warzyw. Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Odmiana dyni o niewielkim rozmiarze to kabaczek - przepisy na jego wykorzystanie są bardzo różnorodne. Z kabaczka robi się sałatki, napoje, desery, marynaty i ketchup. Można go smażyć, piec, dusić, gotować, a nawet jeść na surowo. Wybraliśmy dwa proste przepisy na dania z kabaczkiem w roli głównej w sam raz dla początkujących. Przekonajcie się sami.

Leczo z kabaczka jest smaczne i proste w przygotowaniu. Zdjęcie ilustracyjneLeczo z kabaczka - lato spod znaku wege. Sprawdź najlepszy przepis

Przepisy z kabaczka - sałatka do obiadu

Pierwszy przepis to sałatka (do obiadu). Potrzeba do niej tylko kilku składników:

  • kabaczka,
  • gęstego jogurtu (śmietany) - 3 łyżki,
  • musztardy - łyżki,
  • czosnku - ząbka,
  • przypraw - soli, pieprzu oraz ziół (np. koperku, natki pietruszki czy szczypiorku).

 Przygotowanie:

  1. Kabaczek umyj, obierz i wydrąż nasiona;
  2. Zetrzyj warzywo na tarce. Czosnek przepuść przez praskę;
  3. Wymieszaj jogurt (śmietanę) z musztardą i przyprawami;
  4. Dodaj starty kabaczek i czosnek. Wymieszaj;

Przepisy z kabaczka - złociste talarki 

Do krążków z kabaczka potrzebujesz:

  • kabaczka, 
  • bułki tartej (lub mąki) na panierkę,
  • jajka,
  • przyprawy - pieprz, sól i ulubione zioła.

 Przygotowanie:

  1. Kabaczka umyj, obierz i pokrój w krążki;
  2. Jajko roztrzep i wymieszaj z przyprawami;
  3. Maczaj krążki w jajku i obtaczaj w bułce tartej (panierce);
  4. Smaż na głębokim tłuszczu na złoto.

gulasz z kabaczka, co z kabaczka, obiadCo zrobić z kabaczka? Wegetariański obiad z sezonowymi warzywami cię zaskoczy

Przepisy z kabaczka - zdrowy sok kabaczkowy

Z kabaczków można wycisnąć sok. Jedynie trzeba pamiętać o wymieszaniu go z dodatkowymi warzywami czy owocami, ponieważ w smaku jest dość neutralny. Oto przykładowy przepis:

  • kabaczek (lub dwa),
  • jabłka - 2 sztuki,
  • marchewka - 3 sztuki.

 Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w mniejsze części;
  2. Wyciśnij sok za pomocą wyciskarki;
  3. Jeśli chcesz, dopraw sok do smaku;
  4. Pij tuż po przygotowaniu.

Smacznego!

Więcej o: