Placki z jagodami, które rozpływają się w ustach. Będą gotowe w 5 minut, ale wybierz odpowiedni jogurt

Placki z jagodami to wymarzona letnia przekąska, a także najlepsze wakacyjne śniadanie, lunch w pracy i słodki podwieczorek. Przepis jest banalny, ale ważny jest jogurt - lepiej zrezygnuj z waniliowych lub innych smakowych wersji. Do placków z jagodami najlepiej sprawdzi się naturalny jogurt o niskiej zawartości tłuszczu.
Zobacz wideo

Placki z jagodami są chyba najlepszą formą owocowych placuszków, jaką możemy zjeść latem. Przepis jest bardzo szybki i prosty, a placuszki wychodzą delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli chcesz zjeść coś naprawdę pysznego i przy okazji wyruszyć w sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa, koniecznie wypróbuj ten przepis na placki z jagodami.

Cukinia (zdjęcie ilustracyjne)Czy można mrozić cukinię? Ważne jest odpowiednie przygotowanie i zabezpieczenie

Placki z jagodami - wakacyjna rozpusta w 5 minut

Składniki:

  • ok. 170 g mąki pszennej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jagód
  • olej do smażenia

Placki z jagodami - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wlej do niej jogurt. Dodaj jajka i zmiksuj.
  2. Do miski z jogurtem przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ponownie zmiksuj, ale na wolnych obrotach. Następnie dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łyżką. 
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i nadkładaj porcje ciasta na placuszki. Smaż z obu stron, aż będą złote i apetyczne.

Ciasto czekoladowe z cukiniiCiasto czekoladowe z cukinią. Nietypowy sposób na klasykę wśród wypieków

Takie placuszki najlepiej smakują prosto z patelni, lekko oprószone cukrem pudrem. 

 Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: