Latem warto korzystać z owoców i warzyw, które są dostępne. To najlepszy czas, aby eksperymentować we własnej kuchni. Odkrywanie nowych smaków, mnóstwo witamin, smaczne i pożywne przepisy. Z sezonowych warzyw można wyczarować cały wachlarz pysznych potrwa.
Elena Shashkina / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Przygotowywanie obiadu dla całej rodziny bywa męczące. Stanie w kuchni latem to, coś na co nie mamy szczególnie ochoty. Dziś przepis na błyskawiczną zapiekankę z cukinii. Przygotowuje się ją dosłownie w kilkanaście minut, a smakuje nawet największym niejadkom. To idealny sposób na przemycenie warzyw do codziennej diety. Jeśli zastanawiasz się, co dziś podać swojej rodzinie to koniecznie sięgnij po nasz przepis.
REKLAMA
Zobacz wideo Zapiekanka z ziemniaków i klopsików
Składniki:
Ziemniaki (4 sztuki)
Cukinia (2 sztuki)
Pomidory (3 sztuki)
Cebula (2 sztuki)
Czosnek (3 ząbki)
Masło (2-3 łyżki)
Szklanka startego sera żółtego
Pieprz, sól, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne natłuść masłem oraz włącz piekarnik, aby zdążył się nagrzać na 180 stopni.
Następnie wszystkie warzywa umyj, pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki.
Drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem podsmaż na odrobinie masła.
W międzyczasie wszystkie warzywa pokrój w plastry oraz dopraw przyprawami.
Następnie do naczynia żaroodpornego na samo dno wrzuć podsmażoną cebulkę.
Na cebuli układaj kolejno pokrojone w plastry warzywa. (ziemniaki, pomidory i cukinia na sam wierzch).
Przykryj całość folią aluminiową i piecz przez około 30 min.
Po tym czasie wyciągnij zapiekankę posyp serem i wstaw raz jeszcze do piekarnika na około 15 min.
Domowa zapiekanka z cukinii to sam widzisz banalny pomysł na pyszny obiad. Smakuje wyśmienicie z sosem czosnkowym własnej roboty lub tzatzikami.