-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapiekanka z cukinii przepis na letni obiad. Banalnie łatwy, smakuje wyśmienicie
Zapiekanka z cukinii - przepis na letni obiad. Banalnie łatwy, smakuje wyśmienicie
Latem warto korzystać z owoców i warzyw, które są dostępne. To najlepszy czas, aby eksperymentować we własnej kuchni. Odkrywanie nowych smaków, mnóstwo witamin, smaczne i pożywne przepisy. Z sezonowych warzyw można wyczarować cały wachlarz pysznych potrwa.
Przygotowywanie obiadu dla całej rodziny bywa męczące. Stanie w kuchni latem to, coś na co nie mamy szczególnie ochoty. Dziś przepis na błyskawiczną zapiekankę z cukinii. Przygotowuje się ją dosłownie w kilkanaście minut, a smakuje nawet największym niejadkom. To idealny sposób na przemycenie warzyw do codziennej diety. Jeśli zastanawiasz się, co dziś podać swojej rodzinie to koniecznie sięgnij po nasz przepis.
Zobacz wideo Zapiekanka z ziemniaków i klopsików
Składniki:
- Ziemniaki (4 sztuki)
- Cukinia (2 sztuki)
- Pomidory (3 sztuki)
- Cebula (2 sztuki)
- Czosnek (3 ząbki)
- Masło (2-3 łyżki)
- Szklanka startego sera żółtego
- Pieprz, sól, bazylia, oregano
Przygotowanie:
- Naczynie żaroodporne natłuść masłem oraz włącz piekarnik, aby zdążył się nagrzać na 180 stopni.
- Następnie wszystkie warzywa umyj, pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki.
- Drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem podsmaż na odrobinie masła.
- W międzyczasie wszystkie warzywa pokrój w plastry oraz dopraw przyprawami.
- Następnie do naczynia żaroodpornego na samo dno wrzuć podsmażoną cebulkę.
- Na cebuli układaj kolejno pokrojone w plastry warzywa. (ziemniaki, pomidory i cukinia na sam wierzch).
- Przykryj całość folią aluminiową i piecz przez około 30 min.
- Po tym czasie wyciągnij zapiekankę posyp serem i wstaw raz jeszcze do piekarnika na około 15 min.
Domowa zapiekanka z cukinii to sam widzisz banalny pomysł na pyszny obiad. Smakuje wyśmienicie z sosem czosnkowym własnej roboty lub tzatzikami.