Zapiekanka z cukinii - przepis na letni obiad. Banalnie łatwy, smakuje wyśmienicie

Latem warto korzystać z owoców i warzyw, które są dostępne. To najlepszy czas, aby eksperymentować we własnej kuchni. Odkrywanie nowych smaków, mnóstwo witamin, smaczne i pożywne przepisy. Z sezonowych warzyw można wyczarować cały wachlarz pysznych potrwa.

Przygotowywanie obiadu dla całej rodziny bywa męczące. Stanie w kuchni latem to, coś na co nie mamy szczególnie ochoty. Dziś przepis na błyskawiczną zapiekankę z cukinii. Przygotowuje się ją dosłownie w kilkanaście minut, a smakuje nawet największym niejadkom. To idealny sposób na przemycenie warzyw do codziennej diety. Jeśli zastanawiasz się, co dziś podać swojej rodzinie to koniecznie sięgnij po nasz przepis.

Zobacz wideo Zapiekanka z ziemniaków i klopsików

Składniki:

  • Ziemniaki (4 sztuki)
  • Cukinia (2 sztuki)
  • Pomidory (3 sztuki)
  • Cebula (2 sztuki)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Masło (2-3 łyżki)
  • Szklanka startego sera żółtego
  • Pieprz, sól, bazylia, oregano

Przygotowanie:

  1. Naczynie żaroodporne natłuść masłem oraz włącz piekarnik, aby zdążył się nagrzać na 180 stopni.
  2. Następnie wszystkie warzywa umyj, pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki.
  3. Drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem podsmaż na odrobinie masła.
  4. W międzyczasie wszystkie warzywa pokrój w plastry oraz dopraw przyprawami.
  5. Następnie do naczynia żaroodpornego na samo dno wrzuć podsmażoną cebulkę.
  6. Na cebuli układaj kolejno pokrojone w plastry warzywa. (ziemniaki, pomidory i cukinia na sam wierzch).
  7. Przykryj całość folią aluminiową i piecz przez około 30 min.
  8. Po tym czasie wyciągnij zapiekankę posyp serem i wstaw raz jeszcze do piekarnika na około 15 min.

Domowa zapiekanka z cukinii to sam widzisz banalny pomysł na pyszny obiad. Smakuje wyśmienicie z sosem czosnkowym własnej roboty lub tzatzikami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.