Babciny sekret na ciasto na pierogi. Jeden składnik może zmienić wiele

Co sprawia, że ciasto na pierogi wychodzi idealne? Co dodać, aby było miękkie, elastyczne i nie przyklejało się do stolnicy? Wybierz przepis od babci, a dzięki jednemu składnikowi odmienisz smak swojego ciasta.

Każdy z nas pamięta babcię, która lepiła całą masę pierogów. Miała ona swój własny przepis, który jest odtwarzany przez kolejne pokolenia. Dodawała do nich dużo miłości i dbałości o smak. Ale nie tylko to sprawiało, że danie było tak dobre. Dodaj do ciasta łyżkę masła i spraw, aby Twoje pierogi smakowały jak te od babci.

Wyrabianie ciasta na pierogiWyrabianie ciasta na pierogi Geoprofoto /Shutterstock

Składniki:

  • pół kilo mąki,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 1 łyżka masła,
  • ¼ łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej, dodaj masło oraz sól,
  • W masie zrób kopczyk, wlej gorącą wodę i wyrób ciasto,
  • Przykryj ciepłym talerzem (kamionkowym lub glinianym) i podgrzej przez chwilę w piekarniku lub w mikrofalówce,
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka,
  • Dodaj do środka ulubiony farsz. Zaklej i wrzuć do wrzątku z osoloną wodą,
  • Gotuj przez 2-3 minuty po wypłynięciu.

Wskazówki od babci na lepsze pierogi.

Łyżka masła to nie jedyny sekretny trik, który możemy zobaczyć w przepisie od babci. "Zaparzanie" gorącą wodą i przykrycie wyrobionego ciasta ciepłym (glinianym lub kamionkowym) talerzem sprawi, że masa będzie bardziej miękka i elastyczna. Pamiętajmy, że woda nie ma być zimna, ani wrząca, ma być po prostu ciepła. Te wskazówki sprawią, że ciasto będzie idealne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.