Chłodnik - przepis inny niż wszystkie. Owocowy smak podkręci dodatek imbiru

Chłodnik to świetna opcja obiadowa, kiedy za oknem żar leje się z nieba i stanie nad gorącą kuchenką jest prawdziwą męką. Dziś jednak mamy dla was przepis na chłodnik w zupełnie innej formie. Potrzebny będzie arbuz i kilka innych owoców, a słodki smak przełamie dodatek imbiru. Ten smak po prostu zwala z nóg.
Zobacz wideo

Przepis na chłodnik arbuzowy jest banalny i bardzo szybki. To propozycja na obiad w upał, kiedy znudziły ci się tradycyjne chłodniki, lub po prostu masz ochotę wypróbować coś zupełnie nowego. Poniżej prezentujemy przepis na najlepszy obiad, jaki możesz zjeść latem.

Chłodnik - przepis inny niż wszystkie

Składniki:

  • 500 g arbuza (sam miąższ, bez pestek)
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • 150 g truskawek
  • ok. 100 g porzeczek (najlepiej użyć białych lub czerwonych)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • ser feta lub grzanki do podania

Chłodnik arbuzowy - sposób wykonania

  1. Truskawki i porzeczki opłucz i oczyść. Przełóż do miski. Dodaj miąższ arbuza, sok z limonki oraz imbir i miętę.
  2. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładką i jednolitą zupę. Włóż do lodówki na pół godziny, by chłodnik nabrał odpowiedniej temperatury.
  3. Przed podaniem udekoruj pokruszonym serem feta lub grzankami. Możesz podać także z posiekanymi migdałami lub pistacjami.

Taki chłodnik to natychmiastowe orzeźwienie i najlepszy sposób na poprawę nastroju. Zupy owocowe były zmorą twojego dzieciństwa? Spróbuj chłodnika arbuzowego i przekonaj się, że niektóre są naprawdę wyśmienite.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.