Przepis na chłodnik arbuzowy jest banalny i bardzo szybki. To propozycja na obiad w upał, kiedy znudziły ci się tradycyjne chłodniki, lub po prostu masz ochotę wypróbować coś zupełnie nowego. Poniżej prezentujemy przepis na najlepszy obiad, jaki możesz zjeść latem.
Cukinia w occie jest hitem wśród przetworów. Zimą sobie podziękujesz
Chłodnik - przepis inny niż wszystkie
Składniki:
- 500 g arbuza (sam miąższ, bez pestek)
- sok wyciśnięty z jednej limonki
- 150 g truskawek
- ok. 100 g porzeczek (najlepiej użyć białych lub czerwonych)
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka świeżej mięty
- ser feta lub grzanki do podania
Chłodnik arbuzowy - sposób wykonania
- Truskawki i porzeczki opłucz i oczyść. Przełóż do miski. Dodaj miąższ arbuza, sok z limonki oraz imbir i miętę.
- Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładką i jednolitą zupę. Włóż do lodówki na pół godziny, by chłodnik nabrał odpowiedniej temperatury.
- Przed podaniem udekoruj pokruszonym serem feta lub grzankami. Możesz podać także z posiekanymi migdałami lub pistacjami.
Taki chłodnik to natychmiastowe orzeźwienie i najlepszy sposób na poprawę nastroju. Zupy owocowe były zmorą twojego dzieciństwa? Spróbuj chłodnika arbuzowego i przekonaj się, że niektóre są naprawdę wyśmienite.
Ciasto na pizzę bez wyrastania. Błyskawicznie zrobisz domowy fast food
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.