Ciasto z borówkami - przepis babci. Szybki i prosty deser na letnie popołudnie z małą ilością cukru

Sezon na borówkę amerykańską w pełni. Ten owoc idealnie sprawdza się jako dodatek do porannej owsianki czy prosta przekąska. Jeśli jednak mamy ochotę na coś słodkiego, to ciasto z borówkami będzie idealnym rozwiązaniem. Mamy sprawdzony przepis babci na pyszny deser.
Zobacz wideo Galette z morelami i rozmarynem

Ciasta z owocami to jedne z najlepszych deserów, jakie możemy przyrządzić w domu. Ciepłe, aromatyczne i rozpływające się w ustach a w dodatku łatwe i szybkie w wykonaniu. Warto je upiec kiedy mamy w domu świeże borówki.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto z borówkami - jak przygotować szybki deser z przepisu babci?

Borówka amerykańska to owoc o niezwykle szerokim zastosowaniu. Co więcej, jest łatwa w przechowywaniu, dlatego jeśli umieścimy ją w lodówce, śmiało możemy korzystać z jej dobrodziejstw przez kolejne dni. Posiada wiele witaminy C i antyoksydantów dzięki, którym utrzymujemy nasz organizm w świetnej kondycji. Możemy je jeść prosto z krzaczka albo dodawać do śniadania, koktajli czy deserów. 

Dziś mamy propozycję na upieczenie ciasta z borówkami, które idealnie sprawdzi się na letnie popołudnia lub jako deser do porannej kawy. Przepis jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 350 g borówek,
  • 4 jajka,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 120 ml oleju,
  • 480 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jogurtowe ciasto z borówkami. Sposób przygotowania

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem trzech łyżek cukru.
  2. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy do białek.
  3. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do ciasta, dodajemy proszek do pieczenia oraz jogurt naturalny. 
  4. Całość dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. 
  5. Blaszkę do pieczenia, wykładamy folią aluminiową. Przelewamy ciasto. Na wierzch wysypujemy umyte wcześniej borówki. 
  6. Do piekarnika nagrzanego do 180°C wkładamy blaszkę i pieczemy około 50 minut.

Po przestudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. 

Wskazówka:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie zamiast puszystego ciasta wyjdzie nam zakalec. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA