Pyszne knedle ze śliwkami z przepisu siostry Anastazji - łatwo przeniosą cię w czasy dzieciństwa

Knedle ze śliwkami z przepisu siostry Anastazji to doskonały pomysł na smaczne wykorzystanie owoców i sentymentalną podróż w czasie. Koniecznie wypróbujcie recepturę znanej zakonnicy.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Macie ochotę na coś słodkiego ze śliwkami w składzie? Proponujemy zrobienie knedli, które wielu zna z dzieciństwa. Żeby były jeszcze smaczniejsze, proponujemy zrobienie knedli ze śliwkami z przepisu siostry Anastazji. Są proste do zrobienia I bardzo smaczne. Receptura znajduje się w książce "Kuchnia Polska siostry Anastazji" wydawnictwa "WAM". 

Knedle ze śliwkami - przepis siostry Anastazji - lista składników

Do zrobienia knedli potrzebujesz następujących produktów:

  • śliwek (mogą być mrożone) - pół kilograma,
  • ziemniaków - około kilograma,
  • mąki (skrobi ziemniaczanej) - szklanki,
  • jajka,
  • soli - pół łyżeczki,
  • oleju (lub masła) - 1 - 2 łyżeczki.

Knedle ze śliwkami - przepis siostry Anastazji - sposób przygotowania

Knedle robi się całkiem prosto, wymagają jedynie odrobinę cierpliwości:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i zostaw do ostygnięcia, po czym zmiel;
  2. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko, tłuszcz i sól;
  3. Wyrób ciasto. Zrób z niego małe placuszki i wypełnij śliwkami;
  4. Starannie zlep brzegi knedli, tak, aby powstały kulki;
  5. Wkładaj do gorącej, osolonej wody i gotuj przez dwie - trzy minuty do miękkości.

Gotowe knedle śliwkowe podawaj z ulubionymi dodatkami, np.:

  • śmietaną i cukrem pudrem,
  • sosem waniliowym,
  • musem owocowym,
  • masłem klarowanym z cynamonem,
  • panierką z bułki tartej
  • ze świeżymi owocami jak śliwki,
  • dżemem, powidłami lub konfiturą,
  • jogurtem naturalnym,
  • mielonymi orzechami,

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.