Prosta sałatka z ogórków na zimę. Domowe przetwory, które zrobisz w mgnieniu oka, a smakują przepysznie

Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć produktów z sezonowych warzyw. Prosta sałatka z ogórków na zimę to idealny dodatek do obiadu, ale także smaczna przekąska. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować ten letni rarytas zamknięty w słoiku.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przetwory nie mają sobie równych - to prawdziwy rarytas skryty w spiżarni, ale także powód do dumy, każdego kucharza. Wśród najpopularniejszych przepisów takich jak dżemy, kiszonki czy soki nie może zabraknąć także sałatki z ogórków, która jest idealnym dodatkiem do posiłku. 

Prosta sałatka z ogórków na zimę - rarytas zamknięty w słoiku

Każdy miłośnik ogórków powinien odpowiednio przygotować się na sezon jesienno-zimowy i wykorzystać potencjał świeżych warzyw. Domowe przetwory sprawdzą się idealnie - zarówno kiszonki jak i octowe zalewy. Wśród przepisów z wykorzystaniem ogórków nie może zabraknąć sałatki na zimę. Ten wspaniały produkt świetnie komponować się będzie z wieloma daniami obiadowymi. Poza tradycyjnymi posiłkami można dodać ją także do domowych hamburgerów czy hot-dogów. 

Do przygotowania prostej sałatki z ogórków na zimę wystarczą proste składniki, warto jednak zadbać o ich wysoką jakość. Kupując ogórki, wybierajmy warzywa bez skazy i przebarwień, najlepszy smak zagwarantują nam małe i średnie sztuki. Nie może zabraknąć także innych warzyw takich jak marchewka, papryka czy cebula. Aromatyczne przyprawy i octowa zalewa nadadzą smaku i wyrazu, dzięki czemu całość będzie niesamowicie pyszna. 

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Przepis na prostą sałatkę z ogórków na zimę

Składniki: 

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 4 duże marchewki,
  • 4 duże cebule,
  • 4 papryki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża papryka chilli,
  • liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, gorczyca.

Składniki na zalewę: 

  • 1,25 l wody,
  • 125 g cukru,
  • 375 ml octu.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki obieramy cienko ze skórki i kroimy na cienkie plastry. Podobnie przygotowujemy marchewkę. 
  2. Cebulę kroimy w pióra, a oczyszczoną paprykę na cienkie paseczki. Chilli kroimy na mniejsze kawałki. 
  3. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na około dwie godziny. 
  4. Przygotowujemy zalewę - do rondelka wlewamy ocet, wodę i wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy aż składniki połączą się. Gotujemy dwie minuty i ściągamy z ognia. 
  5. Warzywa odciskamy z nadmiaru soku i przekładamy do słoików z zachowaniem proporcji. Do każdego naczynia dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy oraz ząbek czosnku. Każdy słoik zalewamy zalewą, a następnie szczelnie zamykam. 
  6. Pasteryzujemy przez około 15 minut, słoiki odstawiamy do góry dnem, a gdy wystygną, chowamy w spiżarni. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.