Oczyszczanie kurek to podstawa ich przygotowania do obróbki, a następnie tego, co najprzyjemniejsze i na co wszyscy czekamy - zjedzenia. Jednym ze sposobów jest opłukanie kurek i ich odsączenie, a potem dokładne obejrzenie każdego grzybka, by sprawdzić, czy nie pozostały na nim zanieczyszczenia, takie jak piasek. Kurki omiata się więc pędzelkiem, co jednak jest dość czasochłonne i nużące.
Istnieje jednak dużo szybszy sposób, doskonały dla osób, które nie mają czasu lub po prostu brakuje im cierpliwości. Zastanawiacie się, jak oczyścić kurki i zrobić to naprawdę błyskawicznie? Wystarczy skorzystać z dwóch produktów, które są w każdym domu.
Do oczyszczania kurek tą metodą przygotujcie sporo wrzątku tak, by każde zalanie pokryło grzyby z nadwyżką, a także po łyżce soli na każdą turę płukania. Grzyby powinny zachować kształt i jędrność, choć może się zdarzyć, że "oddadzą" do wrzątku nieco smaku. Zobaczcie, jak to wygląda na poniższym filmiku:
Dlaczego taki sposób oczyszczania kurek jest skuteczny? Wrzątek sprawia, że z grzybków wydobywa się niewielka ilość śliskiej substancji. Dzięki temu procesowi piasek i inne zanieczyszczenia są przez nią wypychane i wymywane.
Sól również odgrywa ważną rolę. Wpływa na zmniejszenie napięcia powierzchniowego wody. Objawia się ono w postaci "błonki" na powierzchni wody. Utrzymuje ona na sobie substancje, które kładą na nią niewielki nacisk, na przykład mielony pieprz. Jeśli to napięcie się zmniejszy, drobinki nie będą wypływać na wierzch, a zatoną. W związku z tym piasek i inne zanieczyszczenia z kurek nie będą dryfować w wodzie, tylko opadną na dno.
Gdy już wiecie, jak oczyścić kurki, zabierzcie się za gotowanie. Poniżej znajdziecie kilka grzybowych inspiracji: