Placki z cukinii i ziemniaków - przepis na zdrowy i lekki obiad. Te dodatki sprawią, że wyjdą idealne

Wakacyjne menu pełne jest dań, które bazują na świeżych warzywach. Jednym ze smaczniejszych przepisów jest ten na placki z cukinii i ziemniaków. Lekki posiłek świetnie smakuje także z dodatkiem świeżych ziół czy marchewki. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekty... palce lizać!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezonowe warzywa to składnik wielu dań czy przetworów. Najchętniej sięgamy po ogórki, szparagi, kalafior czy cukinię, która wypada wyjątkowo smacznie i zdrowo na tle konkurencji. Warzywo jest niskokaloryczne i zawiera cały wachlarz witamin i minerałów. Warto więc wykorzystać je np. jako dodatek do klasycznych placków ziemniaczanych

Placki z cukinii i ziemniaków - lekkie, wakacyjne danie

Ciekawą alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych jest dodanie do nich cukinii i innych świeżych warzyw lub ziół. Taka kompozycja nie tylko będzie o wiele smaczniejsza, ale i  zdrowsza. Duża ilość cukinii gwarantuje niską kaloryczność i dostarczenie wielu cennych witamin. To z pozoru banalne danie może okazać się wyrafinowanym, a piękne podanie dodatkowo to podkreśli. 

Placki z cukinii i ziemniaków, to ciekawa pozycja w domowym menu. Przygotowanie nie jest wymagające, a produkty są łatwodostępne i wyjątkowo tanie. Smak podkreślą rozmaite dodatki takie jak koperek, marchew, pietruszka, ulubione przyprawy czy aromatyczny sos jogurtowo-ziołowy. Estetyczna kompozycja na talerzu sprawi ogromne wrażenie na domownikach czy gościach, a po spróbowaniu kubki smakowe oszaleją z zachwytu! 

Zobacz wideo Delikatne placki z cukinii z mozzarellą

Przepis na placki z cukinii i ziemniaków

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie, 
  • 3 ziemniaki, 
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • dodatkowo: jogurt naturalny, sok z cytryny, ulubione, świeże zioła. 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i przekładamy do miski. 
  2. Ziemniaki i marchew obieramy. Bulwy ścieramy na dużych oczach i odciskamy z nadmiaru wody. Z marchewką postępujemy podobnie. 
  3. Cukinie dokładnie odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do pozostałych warzyw. Dodajemy mąkę, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę i roztrzepane jajko. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy -  masa powinna być gęsta. Całość doprawiamy. 
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy niewielką porcję masy, delikatnie rozprowadzamy łyżką, formując placki. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki. 
  5. Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  6. Podajemy z dipem, przygotowanym z jogurtu, soku z cytryny i świeżych ziół. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.