Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezonowe warzywa to składnik wielu dań czy przetworów. Najchętniej sięgamy po ogórki, szparagi, kalafior czy cukinię, która wypada wyjątkowo smacznie i zdrowo na tle konkurencji. Warzywo jest niskokaloryczne i zawiera cały wachlarz witamin i minerałów. Warto więc wykorzystać je np. jako dodatek do klasycznych placków ziemniaczanych.
Ciekawą alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych jest dodanie do nich cukinii i innych świeżych warzyw lub ziół. Taka kompozycja nie tylko będzie o wiele smaczniejsza, ale i zdrowsza. Duża ilość cukinii gwarantuje niską kaloryczność i dostarczenie wielu cennych witamin. To z pozoru banalne danie może okazać się wyrafinowanym, a piękne podanie dodatkowo to podkreśli.
Placki z cukinii i ziemniaków, to ciekawa pozycja w domowym menu. Przygotowanie nie jest wymagające, a produkty są łatwodostępne i wyjątkowo tanie. Smak podkreślą rozmaite dodatki takie jak koperek, marchew, pietruszka, ulubione przyprawy czy aromatyczny sos jogurtowo-ziołowy. Estetyczna kompozycja na talerzu sprawi ogromne wrażenie na domownikach czy gościach, a po spróbowaniu kubki smakowe oszaleją z zachwytu!
Składniki:
Sposób przygotowania: