Ciasto biszkoptowe z truskawkami to bardzo prosty i szybki sposób na deser. Przepis jest na tyle łatwy, że poradzą sobie z nim nawet osoby bez doświadczenia w domowych wypiekach. Żeby ciasto było jeszcze lepsze i delikatniejsze, dodaj 3 łyżki rozpuszczonego masła - ten patent to strzał w dziesiątkę.
Ciasto biszkoptowe z truskawkami - przepis na najlepszy letni deser
Składniki:
- 6 średnich jajek
- 250 g mąki pszennej (typ 450)
- ok. 100 g cukru
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
Ciasto biszkoptowe z truskawkami - sposób wykonania
- Masło rozpuść w rondelku. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.
- Białka oddziel od żółtek. W metalowej misce zacznij ubijać białka. Kiedy uzyskasz już sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
- Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodaj rozpuszczone masło i całość wymieszaj łopatką.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ostrożnie przelej ciasto i dodaj opłukane truskawki (możesz pokroić je na połówki).
- Ciasto biszkoptowe piecz przez ok. 50 minut.
Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem. Gwarantujemy, że tak pysznego ciasta nie dostaniesz w żadnej cukierni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.