Ciasto biszkoptowe z truskawkami - przepis. Będzie puszyste i delikatne jeśli zastosujesz patent z masłem

Ciasto biszkoptowe z truskawkami to idealna opcja na deser w letnie popołudnie. Ciasto wychodzi delikatne, puszyste i lekko wilgotne, a to wszystko dzięki składnikowi, którego do biszkoptu się nie dodaje. Mowa tu o maśle - spróbujesz raz i zakochasz się w tym smaku.
Zobacz wideo

Ciasto biszkoptowe z truskawkami to bardzo prosty i szybki sposób na deser. Przepis jest na tyle łatwy, że poradzą sobie z nim nawet osoby bez doświadczenia w domowych wypiekach. Żeby ciasto było jeszcze lepsze i delikatniejsze, dodaj 3 łyżki rozpuszczonego masła - ten patent to strzał w dziesiątkę. 

Ciasto biszkoptowe z truskawkami - przepis na najlepszy letni deser

Składniki:

  • 6 średnich jajek
  • 250 g mąki pszennej (typ 450)
  • ok. 100 g cukru
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek

Ciasto biszkoptowe z truskawkami - sposób wykonania

  1. Masło rozpuść w rondelku. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.
  2. Białka oddziel od żółtek. W metalowej misce zacznij ubijać białka. Kiedy uzyskasz już sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
  3. Do ubitej piany dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodaj rozpuszczone masło i całość wymieszaj łopatką. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ostrożnie przelej ciasto i dodaj opłukane truskawki (możesz pokroić je na połówki).
  5. Ciasto biszkoptowe piecz przez ok. 50 minut.

Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem. Gwarantujemy, że tak pysznego ciasta nie dostaniesz w żadnej cukierni.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.