Ciasto z jabłkami na szybko. Przygotuj w kilka minut tradycyjny biszkopt oprószony cukrem pudrem

Kiedy otrzymujemy telefon, że niebawem goście wpadną z wizytą, a my chcemy ich poczęstować czymś smacznym do kawy, to ciasto z jabłkami na szybko będzie idealnym rozwiązaniem. Ten tradycyjny biszkopt jest puszysty i bardzo smaczny. Wykonamy jabłecznik na szybko - w naprawdę bardzo krótkim czasie.
Zobacz wideo Czekoladowy tort naleśnikowy

Biszkopt to szybkie w pieczeniu ciasto, do którego można swobodnie dodawać wszelkiego rodzaju owoce, a także wykorzystać jako bazę do tortów. Ta uniwersalna forma pozwala na szybkie przygotowanie codziennego deseru.

BiszkoptPrzepis na biszkopt idealny do tortów. Będzie puszysty, ale zadbaj o mąkę

Ciasto z jabłkami na szybko, czyli idealny ekspresowy jabłecznik

Zdarza się, że otrzymujemy telefon od przyjaciół czy kogoś z rodziny, że są w okolicy i chętnie by zajrzeli, jeśli mamy ochotę. Najczęściej wtedy zgadzamy się i przyjmujemy gości.

Czasem okazuje się, że nie mamy nic słodkiego do kawy, żeby ugościć bliską nam osobę. Dobrym rozwiązaniem może być ciasto z jabłkami na szybko. Jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a umili wspólne chwile.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek mąki tortowej,
  • 4 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jabłka,
  • cukier puder do posypania.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto biszkoptowe z truskawkamiCiasto biszkoptowe z truskawkami - przepis. Będzie puszyste i delikatne

Jabłecznik na szybko. Sposób przygotowania puszystego ciasta

  1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry bądź kostkę.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. 
  3. Białka wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na najwyższych obrotach, aż do momentu, gdy piana będzie szklista. 
  4. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym. Możemy do tego użyć blendera lub miksera. Dodajemy do piany z białek.
  5. Mąkę przesiewamy na sitku i wrzucamy do ciasta. Dodajemy proszek do pieczenia. Całość bardzo dokładnie, a zarazem delikatnie, mieszamy za pomocą długiej, drewnianej łyżki.
  6. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przelewamy ciasto. Na wierzch wysypujemy jabłka.
  7. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy około 20 minut.

Tak wykonany jabłecznik na szybko odstawiamy do przestygnięcia i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Więcej o: