Zobacz wideo Czekoladowy tort naleśnikowy
Biszkopt to szybkie w pieczeniu ciasto, do którego można swobodnie dodawać wszelkiego rodzaju owoce, a także wykorzystać jako bazę do tortów. Ta uniwersalna forma pozwala na szybkie przygotowanie codziennego deseru.
Ciasto z jabłkami na szybko, czyli idealny ekspresowy jabłecznik
Zdarza się, że otrzymujemy telefon od przyjaciół czy kogoś z rodziny, że są w okolicy i chętnie by zajrzeli, jeśli mamy ochotę. Najczęściej wtedy zgadzamy się i przyjmujemy gości.
Czasem okazuje się, że nie mamy nic słodkiego do kawy, żeby ugościć bliską nam osobę. Dobrym rozwiązaniem może być ciasto z jabłkami na szybko. Jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a umili wspólne chwile.
Składniki:
- 5 jajek,
- 5 łyżek mąki tortowej,
- 4 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jabłka,
- cukier puder do posypania.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jabłecznik na szybko. Sposób przygotowania puszystego ciasta
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry bądź kostkę.
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Białka wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na najwyższych obrotach, aż do momentu, gdy piana będzie szklista.
- Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym. Możemy do tego użyć blendera lub miksera. Dodajemy do piany z białek.
- Mąkę przesiewamy na sitku i wrzucamy do ciasta. Dodajemy proszek do pieczenia. Całość bardzo dokładnie, a zarazem delikatnie, mieszamy za pomocą długiej, drewnianej łyżki.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przelewamy ciasto. Na wierzch wysypujemy jabłka.
- Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy około 20 minut.
Tak wykonany jabłecznik na szybko odstawiamy do przestygnięcia i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.