Zimne napoje są ratunkiem przed wakacyjnymi upałami, bardziej orzeźwiają i często lepiej smakują. Jeżeli mamy czas i możliwości, to najszybszym sposobem jest włożenie ukochanego trunku to lodówki. Jednak zdarza się, że zależy nam na czasie lub przebywamy poza domem, biwakując na łonie natury. Jak szybko schłodzić piwo w takich sytuacjach?
Jeżeli jesteście w domu i zależy wam na szybkim schłodzeniu napoju, posłużyć się tutaj popularnym trikiem. W tym celu musicie lekko zmoczyć ręcznik papierowy, następnie owinąć nim butelkę lub puszkę i włożyć do zamrażarki. Wystarczy 10-15 minut i możecie cieszyć się schłodzonym piwem. Pamiętajcie jednak by nie trzymać go za długo. Szklana butelka może pęknąć pod wpływem niskiej temperatury.
Wiele osób chcąc szybko schłodzić napój, wsadza go do pojemnika z wodą i lodem. Nie każdy jednak wie, że dodając do niego soli, nad trunek osiągnie wymarzoną temperaturę znacznie szybciej. Dzieje się tak, ponieważ sprawia ona, że lód potrzebuje więcej energii cieplnej, by się roztopić, więc czerpie ją z napoju. Jeśli nie masz lodu, po prostu nalej do miski zimnej wody. Teraz wystarczy poczekać około 2 minut i gotowe!
Biwakując nad jeziorem, możecie nie mieć zbyt wielu możliwości, aby schłodzić napoje. Co robić, kiedy nie mamy pod ręką soli czy lodówki turystycznej? Warto wtedy umieścić nasze butelki w jeziorze. Pamiętajcie jednak, by odpowiednio zabezpieczyć je tak, by nie odpłynęły. Sprawdzą się tu kamienie lub reklamówka.
Jeżeli przebywacie przez długi czas poza domem i nie macie dostępu do lodówki, to może wam się spodobać nasza kolejna propozycja. Zmoczcie skarpetkę, a następnie włóżcie do niej piwo. Zostawcie ją w zacienionym oraz wietrznym miejscu, a po kilku minutach będziecie mogli napić się zimnego napoju.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.