Kawa mrożona to dla wielu osób prawdziwy ratunek w czasie upałów. Przepadają za nią nie tylko kawosze, lecz także osoby, które na co dzień kawy nie piją lub piją ją rzadko. Ja sama zanim zaczęłam pić tradycyjną kawę najpierw raczyłam się kawą mrożoną - bardziej mi smakowała i nieco przypominała deser. Jeśli więc marzy wam się kawa mrożona na szybko, poniżej znajdziecie dokładną instrukcję, jak ją zrobić. Razem z listą składników.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kawę przesypujemy do szklanki i mieszamy z cukrem. Wlewamy wrzątek mniej więcej do 1/3 wysokości i energicznie mieszamy, żeby kawa się rozpuściła. Wlewamy zimne mleko i znów mieszamy. Dodajemy kilka kostek lodu. Jeśli chcecie, możecie udekorować kawę bitą śmietaną lub dodać lody. Niektórzy posypują wierzch cynamonem lub dodają do kawy ulubiony syrop smakowy. Voila! Kawa mrożona na szybko już jest gotowa.