Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasta drożdżowe, jagodzianki, domowe drożdżówki czy zapiekane śliwki nie smakowałyby tak pysznie bez kruszonki. Ten słodki, chrupiący i złocisty dodatek, jest obowiązkowy w wielu przepisach. Aby wzbogacić domowe wypieki, przygotuj ją z zaledwie trzech składników i dodaj na wierzch - efekt po upieczeniu będzie obłędnie smaczny.
Do przygotowania kruszonki potrzebujemy zaledwie trzech składników, które każdy z nas z pewnością znajdzie w swojej kuchni. Przepis nie jest niczym skomplikowanym, jednak warto zwrócić uwagę na zimne masło - w przeciwnym razie nie uda się. Wyrabianie także nie powinno trwać zbyt długo - energiczne, zwinne ruchy są kluczowe dla pysznego efektu. Z kolei w przepisie Ani Starmach znajdziemy zupełnie inną tezę na temat masła - zdaniem kucharki powinno mieć płynną konsystencję. Przepis znajdziesz w naszym artykule: Ania Starmach zdradza przepis na "najlepszą kruszonkę na świecie". Ważna uwaga na temat masła!
Poza trzema bazowymi składnikami warto dodać jeszcze jeden - cukier waniliowy. Ten słodki i aromatyczny akcent da wyraźny, pyszny efekt. Warto pamiętać także o odpowiednich proporcjach.
Składniki:
Sposób przygotowania: