• Link został skopiowany

Przepis na kruszonkę - idealny dodatek do deserów i wypieków, który nada im chrupkości i słodyczy

Domowe wypieki nie mają sobie równych, ale można je nieco ulepszyć, dodając słodki i chrupiący składnik. Przepis na kruszonkę sprawdzi się idealnie jako dodatek do domowych ciast czy zapiekanych owoców. Połączenie zaledwie trzech produktów sprawi, że finisz będzie wyjątkowo smaczny i efektowny.
Przepis na kruszonkę (zdjęcie ilustracyjne)
iStock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasta drożdżowe, jagodzianki, domowe drożdżówki czy zapiekane śliwki nie smakowałyby tak pysznie bez kruszonki. Ten słodki, chrupiący i złocisty dodatek, jest obowiązkowy w wielu przepisach. Aby wzbogacić domowe wypieki, przygotuj ją z zaledwie trzech składników i dodaj na wierzch - efekt po upieczeniu będzie obłędnie smaczny. 

Przepis na kruszonkę - złocisty i chrupiący dodatek

Do przygotowania kruszonki potrzebujemy zaledwie trzech składników, które każdy z nas z pewnością znajdzie w swojej kuchni. Przepis nie jest niczym skomplikowanym, jednak warto zwrócić uwagę na zimne masło - w przeciwnym razie nie uda się. Wyrabianie także nie powinno trwać zbyt długo - energiczne, zwinne ruchy są kluczowe dla pysznego efektu. Z kolei w przepisie Ani Starmach znajdziemy zupełnie inną tezę na temat masła - zdaniem kucharki powinno mieć płynną konsystencję. Przepis znajdziesz w naszym artykule: Ania Starmach zdradza przepis na "najlepszą kruszonkę na świecie". Ważna uwaga na temat masła!

Poza trzema bazowymi składnikami warto dodać jeszcze jeden - cukier waniliowy. Ten słodki i aromatyczny akcent da wyraźny, pyszny efekt. Warto pamiętać także o odpowiednich proporcjach. 

Przepis na idealną kruszonkę 

Składniki: 

  • 240 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 15 g cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesypujemy cukier, cukier waniliowy, mąkę i zimne masło. 
  2. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy w dłoniach. 
  3. Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. 
  4. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto, drożdżówki lub owoce. 
  5. Wypiek zapiekamy zgodnie z danym przepisem. 
  6. Dodatkowym atutem będzie oprószenie kruszonki cukrem pudrem. 
Więcej o: