Przepis na kruszonkę - idealny dodatek do deserów i wypieków, który nada im chrupkości i słodyczy

Domowe wypieki nie mają sobie równych, ale można je nieco ulepszyć, dodając słodki i chrupiący składnik. Przepis na kruszonkę sprawdzi się idealnie jako dodatek do domowych ciast czy zapiekanych owoców. Połączenie zaledwie trzech produktów sprawi, że finisz będzie wyjątkowo smaczny i efektowny.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasta drożdżowe, jagodzianki, domowe drożdżówki czy zapiekane śliwki nie smakowałyby tak pysznie bez kruszonki. Ten słodki, chrupiący i złocisty dodatek, jest obowiązkowy w wielu przepisach. Aby wzbogacić domowe wypieki, przygotuj ją z zaledwie trzech składników i dodaj na wierzch - efekt po upieczeniu będzie obłędnie smaczny. 

ciasto z rabarbarem Ciasto drożdżowe z rabarbarem - smak lata z dodatkiem kruszonki

Przepis na kruszonkę - złocisty i chrupiący dodatek

Do przygotowania kruszonki potrzebujemy zaledwie trzech składników, które każdy z nas z pewnością znajdzie w swojej kuchni. Przepis nie jest niczym skomplikowanym, jednak warto zwrócić uwagę na zimne masło - w przeciwnym razie nie uda się. Wyrabianie także nie powinno trwać zbyt długo - energiczne, zwinne ruchy są kluczowe dla pysznego efektu. Z kolei w przepisie Ani Starmach znajdziemy zupełnie inną tezę na temat masła - zdaniem kucharki powinno mieć płynną konsystencję. Przepis znajdziesz w naszym artykule: Ania Starmach zdradza przepis na "najlepszą kruszonkę na świecie". Ważna uwaga na temat masła!

Poza trzema bazowymi składnikami warto dodać jeszcze jeden - cukier waniliowy. Ten słodki i aromatyczny akcent da wyraźny, pyszny efekt. Warto pamiętać także o odpowiednich proporcjach. 

Przepis na idealną kruszonkę 

Składniki: 

  • 240 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 15 g cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesypujemy cukier, cukier waniliowy, mąkę i zimne masło. 
  2. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy w dłoniach. 
  3. Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. 
  4. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto, drożdżówki lub owoce. 
  5. Wypiek zapiekamy zgodnie z danym przepisem. 
  6. Dodatkowym atutem będzie oprószenie kruszonki cukrem pudrem. 
Więcej o: