Królewski rosół - przepis. Koniec z używaniem kostki

Gdybyśmy mogli wybrać jedną zupę, która miałaby zostać jako jedyna na świecie, bez wątpienia byłby to rosół. Jest pełen aromatów, a sekret idealnego smaku tkwi w długim gotowaniu i odpowiednich składnikach. Nie warto bać się m.in. suszonych śliwek i goździków, które dodadzą naszej zupie niepowtarzalnej słodyczy.

Pełen smaku i warzyw rosół to danie, które zna prawdopodobnie każdy z nas. Nieodłącznie kojarzy się z uroczystymi imprezami, serwuje się go na weselach, niedzielnych obiadach i komuniach. Na pewno nie należy natomiast do dań ekspresowych - im dłużej się gotuje, tym lepiej, więc warto zarezerwować sobie na niego trochę czasu. Podpowiadamy, jak przyrządzić rosół idealny.

Mistrzowski rosół. Składniki

  • kilogram porcji rosołowej,
  • pół kilograma szpondra wołowego,
  • 1 duża opalona cebula,
  • 4 marchewki,
  • 1 por (razem z zieloną częścią),
  • 8 goździków,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 7 suszonych śliwek,
  • 5 liści laurowych,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • pół łyżki cukru,
  • pół łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego lubczyku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • ulubiony makaron,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania

1. Do garnka wlej 3,5 litra wody,

2, Mięso dokładnie umyj i włóż do garnka. Zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika. Gotuj przez przykrycia przez godzinę. Pamiętaj o regularnym zbieraniu szumowin,

3. Następnie dodaj warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki, seler na cztery części, pora na pół. Pamiętaj, aby opalić cebulę przed wrzuceniem do garnka. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym, pod przykryciem ogniu przez minimum 2 godziny,

4. Na koniec dodaj suszone śliwki, goździki i sos sojowy. Gotuj jeszcze 20 minut,

5. Rosół serwuj posypany natką pietruszki i/lub lubczykiem, z ulubionym makaronem

Więcej o:
Copyright © Agora SA