Pełen smaku i warzyw rosół to danie, które zna prawdopodobnie każdy z nas. Nieodłącznie kojarzy się z uroczystymi imprezami, serwuje się go na weselach, niedzielnych obiadach i komuniach. Na pewno nie należy natomiast do dań ekspresowych - im dłużej się gotuje, tym lepiej, więc warto zarezerwować sobie na niego trochę czasu. Podpowiadamy, jak przyrządzić rosół idealny.
1. Do garnka wlej 3,5 litra wody,
2, Mięso dokładnie umyj i włóż do garnka. Zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika. Gotuj przez przykrycia przez godzinę. Pamiętaj o regularnym zbieraniu szumowin,
3. Następnie dodaj warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki, seler na cztery części, pora na pół. Pamiętaj, aby opalić cebulę przed wrzuceniem do garnka. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym, pod przykryciem ogniu przez minimum 2 godziny,
4. Na koniec dodaj suszone śliwki, goździki i sos sojowy. Gotuj jeszcze 20 minut,
5. Rosół serwuj posypany natką pietruszki i/lub lubczykiem, z ulubionym makaronem.