Zapiekanka z cukinii a la lasagne. Pamiętaj o połączeniu dwóch sosów, a wyjdzie ci najlepszy letni obiad

Zapiekanka z cukinii to chyba jedna z najlepszych rzeczy, jakie możemy przygotować na obiad z tego warzywa. Dziś jednak mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra - zapiekankę z cukinii ? la lasagne, która skradnie serce każdemu, kto jej spróbuje. Kluczem smaku jest połączenie dwóch sosów - delikatnego beszamelu oraz aromatycznego sosu bolońskiego.
Zobacz wideo

Zapiekanka z cukinii à la lasagne to sposób na pyszny i nietuzinkowy obiad. Świetnie sprawdzi się jako codzienny posiłek, ale także jako popisowe danie na przyjęciach i spotkaniach w większym gronie. Przepis nie jest trudny, chociaż zawiera kilka etapów. Chętnie wyjaśnimy ci jak wszystko zrobić krok po kroku.

Zapiekanka z cukinii à la lasagne - przepis na najlepszy letni obiad

Składniki:

  • 3 cukinie (najlepiej wybrać te młode, które nie mają jeszcze dużych i twardych nasion
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • koncentrat pomidorowy (do smaku)
  • sól, pieprz, bazylia, oregano

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Dodatkowo: 300 g startej mozzarelli, olej do smażenia

Zapiekanka z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Możesz posłużyć się obieraczką do warzyw. Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż minutę. Następnie dodaj mielone mięso i na niewielkim ogniu podsmażaj, aż zmieni kolor.
  3. Do podsmażonego mięsa dodaj pomidory z puszki oraz 2-3 łyżeczki koncentratu oraz przyprawy wedle uznania i całość duś na średnim ogniu ok. 15 minut. 
  4. Teraz przygotuj beszamel. Do rondelka włóż masło i rozpuść je. Następnie dodaj mąkę i całość podsmażaj, energicznie mieszając, aż sos będzie gesty. Następnie stopniowo dodawaj mleko i na niewielkim ogniu gotuj ok. 15 minut, aż sos stanie się jednolity i gęsty. Następnie dopraw go solą, pieprzem oraz łyżeczką gałki muszkatołowej.
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne lub brytfannę. Dno i ścianki naczynia lekko nasmaruj oliwą. Następnie na dno wyłóż plastry cukinii, następnie dodaj trochę sosu beszamelowego, na to sos boloński i ponownie część startego sera. Na warstwę sera połóż cukinię i układaj warstwy w tej kolejności, aż skończą ci się składniki (najlepiej jednak, by na wierzchu był ser).
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz przez 25 minut.

Taka zapiekanka to niebo w gębie. Jeśli szukasz pomysłu na dzisiejszy obiad, koniecznie wypróbuj lasagne w tej nietypowej odsłonie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: