Zapiekanka z cukinii à la lasagne to sposób na pyszny i nietuzinkowy obiad. Świetnie sprawdzi się jako codzienny posiłek, ale także jako popisowe danie na przyjęciach i spotkaniach w większym gronie. Przepis nie jest trudny, chociaż zawiera kilka etapów. Chętnie wyjaśnimy ci jak wszystko zrobić krok po kroku.
Zapiekanka z cukinii à la lasagne - przepis na najlepszy letni obiad
Składniki:
- 3 cukinie (najlepiej wybrać te młode, które nie mają jeszcze dużych i twardych nasion
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- koncentrat pomidorowy (do smaku)
- sól, pieprz, bazylia, oregano
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Dodatkowo: 300 g startej mozzarelli, olej do smażenia
Zapiekanka z cukinii - sposób wykonania:
- Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Możesz posłużyć się obieraczką do warzyw. Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż minutę. Następnie dodaj mielone mięso i na niewielkim ogniu podsmażaj, aż zmieni kolor.
- Do podsmażonego mięsa dodaj pomidory z puszki oraz 2-3 łyżeczki koncentratu oraz przyprawy wedle uznania i całość duś na średnim ogniu ok. 15 minut.
- Teraz przygotuj beszamel. Do rondelka włóż masło i rozpuść je. Następnie dodaj mąkę i całość podsmażaj, energicznie mieszając, aż sos będzie gesty. Następnie stopniowo dodawaj mleko i na niewielkim ogniu gotuj ok. 15 minut, aż sos stanie się jednolity i gęsty. Następnie dopraw go solą, pieprzem oraz łyżeczką gałki muszkatołowej.
- Przygotuj naczynie żaroodporne lub brytfannę. Dno i ścianki naczynia lekko nasmaruj oliwą. Następnie na dno wyłóż plastry cukinii, następnie dodaj trochę sosu beszamelowego, na to sos boloński i ponownie część startego sera. Na warstwę sera połóż cukinię i układaj warstwy w tej kolejności, aż skończą ci się składniki (najlepiej jednak, by na wierzchu był ser).
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz przez 25 minut.
Taka zapiekanka to niebo w gębie. Jeśli szukasz pomysłu na dzisiejszy obiad, koniecznie wypróbuj lasagne w tej nietypowej odsłonie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.